10 Geweldige manieren om essentiële olie te verstuiven

10 Creatieve manieren om essentiële olie te verstuiven zonder diffuser

In onze vorige blog beschreef ik hoe krachtig het verstuiven van essentiële olie is en hoe je deze kunt benutten. Iemand reageerde met: ‘Ja leuk, dat doe ik ook altijd. Ik zet olie in het water met een kaarsje eronder en zo verspreidt de aroma van de essentiële olie.’ Ik dacht gelijk: ‘ NEE NEE NEE’. Reden is dat essentiële olie al bij zo’n 30 tot 35 graden gaat verbranden. Uit verbrande essentiële olie trek je geen therapeutische voordelen en dat is zonde.

​Misschien denk je: ‘Tja, maar dat deed ik altijd en het ging goed’... Meestal zijn de essentiële oliën die je kunt opwarmen met een waxinelichtje helemaal synthetisch en ze hebben geen therapeutische kwaliteiten. Nadeel is dat wij als mensen niet goed tegen synthetische olie kunnen. Dit is slecht voor je luchtwegen, huid en nog veel meer. In het blogartikel Essentiële olie kopen waar moet ik opletten? kun je alle ins en outs hierover lezen.

​Diffuser

Als je essentiële olie goed wil verstuiven gebruik dan een diffuser. Dit is een verstuiver die de olie en het water niet door warmte laat verdampen maar door elektronische frequenties die de olie als micro moleculen in de lucht doen verstuiven. Op deze manier kun je profiteren van de volledige kracht van essentiële olie. lees hier meer over de diffuser

Maar wat nou als je geen diffuser hebt, wat doe je dan om toch je essentiële olie te kunnen verstuiven? In dit artikel ga ik 10 creatieve manieren delen waar je ook van de essentiële olie kunt profiteren als je geen diffuser bij de hand hebt.

​1. Handkommetje

Essentiële olie verstuiven in Handkommetje

​De meest simpele manier om essentiële olie te verstuiven is door in je handpalm 1 druppel olie te druppelen, een kommetje te vormen en rustig te inhaleren. ‘s Ochtends vroeg of na een drukke dag op het werk voelt dit echt heerlijk en ontspannen. Wat over is smeer je in je nek zodat dat kleine beetje ook rondom jou kan verstuiven.

2. Spuitfles (maak jouw persoonlijke kamerspray)

EO Spray

Natuurlijk kan je essentiële olie ook verstuiven in een spuitfles. Echt handig bijvoorbeeld om Lavendel in de slaapkamer van de kids te verstuiven, dit zorgt voor ontspanning en bevordert de nachtrust. Bijvoorbeeld: 2 Koppen gedestilleerd water, 2 eetlepel wodka en 15-20 druppels essentiële olie bv Lavendel voor de nachtrust of Pepermunt voor meer focus en energie.

​3. Zakdoek als verdamper

​Als je bijvoorbeeld ziek bent dan is een zakdoek met drie druppels essentiële olie een goede oplossing. Deze kun je dan telkens tevoorschijn halen en even ruiken. Ik zag mijn neef een keer met een klein plastic zakje van bubbelfolie met daarin een papieren zakdoek met essentiële olie. Zo kan de olie niet makkelijk ontspannen en hij kon er veel langer van genieten.

​4. Wasknijper methode

​Als je een houten wasknijper hebt dan kun je wat garen om de knijper wikkelen en deze in je auto voor de ventilator bevestigen of ophangen. De lucht die in de auto geblazen wordt zorgt dat de essentiële olie verstuift wordt.

5. Potje met potpourri

Dit is ook een hele makkelijke manier om te genieten van de aromatische voordelen van essentiële olie. Neem een kommetje met gedroogde bloemetjes erin en daar bovenop een paar druppels olie.

Heb je geen bloemetjes dan kun je ook rijstkorrels gebruiken of grove stukken zout. Ze werken allemaal goed, zelfs bakingsoda.

6. WC Papier

Toitelpapier en essentiële olie

Nog een hele simpele manier om essentiële olie te verstuiven en dit door middel van de wc rol. Doe drie druppels aan de binnenkant van het wc papier op het karton en elke keer als je het wc papier gebruikt wordt de essentiële olie verspreid.

7. Inhalator


inhalator-blauw


Als je hooikoorts hebt dan is dit een mooie manier om de klachten te verminderen. 4 Druppels Pepermunt, 4 druppels Lavendel en 4 druppeltjes Citroen werken voor mij perfect. Je kunt ook een druppel van elk in een glas water drinken maar voor als je onderweg bent werkt deze inhalator perfect natuurlijk. Hooikoorts is maar een voorbeeld, je kunt hem ook gebruiken met essentiële oliën om jouw gemoedstoestand positief te beïnvloeden. 

8. Bad

Een niet al te warm bad is ook ideaal om te genieten van essentiële olie verstuiving. Dit verdampt met het water. Het effect is dubbel voelbaar door de rustgevende werking van het bad en door de oliën die je inhaleert. Let wel: olie en water mengen niet samen en dit kan huidirritatie veroorzaken. Meng de essentiële olie met een vettige substantie als melk, yoghurt of draagolie voor je de olie in bad doet. Persoonlijk zet ik dan ook de afzuigventilator uit want ik vind het zonde als mijn lekkere oliën via het dak de wijde wereld in gaan. 2 Tot 3 druppels Lavendel, Citroen en Rozemarijn zorgen voor een heerlijke ontspanning.

9 Op je kussens druppelen

Toen ik last had van mijn luchtwegen dan vond ik het zalig om bijvoorbeeld Breathe, Eucalyptus of Pepermunt op mijn kussen te druppelen. Dit geeft grotendeels van de nacht verlichting. Als je niet goed kunt slapen is misschien 1 druppel Lavendel of een 1 druppel Wilde sinaasappel al helemaal top.

10 ................

Er zijn echt heel veel manier om te kunnen profiteren van het verstuiven van essentiële olie. Vandaar dat ik jou nu uitdaag om jouw manier nummer 10 met ons te delen.

Essentiële olie bestellen met korting, klik hier

Essentiële korting bestellen zonder korting, klik hier

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Welke manier gebruik jij om essentiële olie te verstuiven?
Of welke manier spreekt jou het meest aan?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen…

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Julian

PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ kringen via de share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn een hele hoop oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecertificeerde oliën. 


Julian Paulina

Wellness Advocate | Coach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

 • Yolanda schreef:

  Ik vind het fijn om soms een druppel olie, bv citroen, op mijn mouw te doen of op mijn sjaal.

  • Hallo Yolanda,
   Super bedankt voor jouw toevoeging! Zelf gebruik ik ook een ketting waar je een druppeltje op een steentje of vilt druppelt. Ken je zo’n ketting ook?

 • […] Om optimaal te profiteren van essentiële olie tijdens meditatie is een diffuser een ideale manier. Heb je geen diffuser check dan hier andere mogelijkheden. […]

 • […] Zoals je al hebt kunnen lezen is het aromatisch verstuiven van essentiële olie een optie. Dit kan door middel van een diffuser maar heb je er nog niet een in jouw bezit? Check dan 10 creatieve manieren om essentiële olie te verstuiven zonder diffuser.​ […]

 • Yvonne Casander schreef:

  Allereerst de beste wensen voor 2019. Met nog meer lezers van jullie altijd interessante blog.
  Ik gebruik graag een open te klappen hangertje waarin ik op een stukje vilt mijn gewenste druppels olie doe. Aan een lange ketting om mijn hals en ik kan naar behoefte steeds even een “snufje” nemen.

 • >