6 Bijzondere gezonde toepassingen voor Lavendel

6 Bijzondere gezonde toepassingen voor Lavendel

Lavendel is een zeer toegankelijke olie en super veelzijdig in gebruik. Daarom mag deze essentiële olie absoluut niet missen, in geen enkel gezin. Aan het eind van deze blog zal dit voor jou allemaal duidelijk worden.

Sinds de Romeinse tijd werd Lavendel aromatisch gebruikt om te kunnen ontspannen. Lavendel olie is ook één van de oliën die wordt gebruikt aan het begin van de AromaTouch behandeling.

Eigenschappen van Lavendel essentiële olie​

​Lavendel is een olie met heel veel goede eigenschappen, zoals pijnstillend, het bevorderd algehele balans, antidepressiva, schimmeldodend, anti-histamine, ontstekingsremmend, antiseptisch, spierontspannend, bevorderd een goed humeur, cardiotonisch, regenererend en kalmerend.

Door deze vele goede eigenschappen is Lavendel essentiële olie heel breed inzetbaar. Maak je niet druk, we laten jou niet gissen. Verder in dit blogartikel vertellen we jou ook hoe en waarvoor je Lavendel essentiële olie kunt gebruiken.

Hoe gebruik je doTERRA Lavendel olie?​

De Lavendel kan men aromatisch, topisch en intern gebruiken. DoTERRA Lavendel essentiële olie is heel speciaal. Het is puur en goedgekeurd om in te nemen. Dit geeft deze olie extra mogelijkheid voor het gebruik.

Deze olie kan men bij volwassenen gewoon onverdund gebruiken. De veiligste plek om dit te gebruiken is onder de voeten maar je kan het ook direct op de irritatie of brandplek smeren. Als kalmerend middel kan je deze innemen of rustig inademen.​

1 Angststoornis​

Angststoornissen zijn verreweg de meest voorkomende psychiatrische ziekte in West-Europa. Er zijn nu verschillende studies die aantonen dat Lavendel een gunstig effect heeft op angststoornis en stress. Toch gebruikt men gevaarlijke medicijnen als paroxetine. Kun je dit geloven? Dit is wat de volkskrant publiceerde in 2015 'producent antidepressivum verzwijgt risico op zelfmoord'.

Zelf heb ik ook veel last gehad van angst aanvallen na mijn beroerte twee jaar geleden. Ik had Lavendel toen de hele nacht aan staan in de diffuser en als ik wakker werd, midden in de nacht, smeerde ik een druppel achter mijn oor, op mijn pols en onder mijn voeten. Soms deed ik ook een druppel op mijn kussens of een druppel in een glas met water.​

2 Huidirritatie​

Huidirritatie

Lavendel essentiële olie wordt in de meest brede zin van het woord gebruikt. Denk aan onschuldige huidirritaties tot eczeem of acne. Waar je deze olie ook goed bij kunt gebruiken zijn babybilletjes met luieruitslag.

Heb je een een baby? Aan het eind zal ik een recept voor een baby olie geven die je lekker zelf kunt maken en op de tedere billetjes van je baby kunt gebruiken. Is beter dan al die chemische middelen vol parfum.

Denk eraan bij baby's altijd de essentiële olie verdunnen en nooit puur gebruiken. Verder is het beste om bij huidirritaties de Lavendel topisch te gebruiken direct op de irritatie. Lavendel is antibacterieel, antioxidant en werkt verzachtend. Dat zijn de juiste eigenschappen om huidirritaties tegen te gaan.​

3 Diabetes​

Deze had ik echt niet verwacht maar het schijnt dat Lavendel essentiële olie goed is in de strijd tegen diabetes. Later herinnerde ik mij ook dat dr Hill ooit een video heeft gemaakt hoe je neuropathie kunt behandelen met essentiële olie. Deze video was te zien op youtube. Om problemen met de FDA te voorkomen hebben ze al deze video’s weggehaald.

Op de site van dr Axe las ik over een onderzoek in 2014 die wetenschappers in Tunesië hebben uitgevoerd met betrekking tot Lavendel essentiële olie en diabetes. Kortom, het komt erop neer dat het behandelen van diabetes met Lavendel gunstig kan uitpakken en beschermt het lichaam bij:

 • Stabiliseren van bloedsuiker gehaltes
 • Metabolische aandoeningen
 • Gewichtstoename
 • Verslechtering van lever en nier​

Dit zijn ook precies de redenen waarom diabetes zo gevaarlijk kan zijn. Ik zal de laatste zijn die iemand zou aanraden te stoppen met zijn medicijnen en verder te gaan met essentiële olie. Wat ik wel kan adviseren is als je last hebt van het bovengenoemde is om je eigen onderzoek te starten en kijk of je baat bij essentiële olie hebt complementair naast de medicijnen. Ik hoor in ieder geval graag hoe het met je gaat.

​5 Brandwonden

Brandwonden

In 1910 ontdekte de Franse chemicus en wetenschapper René-Maurice Gattefossé deze prachtige eigenschap van de Lavendel essentiële olie. Gattefossé heeft zijn hand verbrand tijdens een experiment in een parfumerie-fabriek en stak zijn hand in de dichtstbijzijnde bak met vloeistof, dit was een bak gevuld met Lavendel essentiële olie. Later was hij verbaasd over hoe snel zijn brandwond was genezen.

Bijzonder hieraan was ook dat er zeer weinig littekens waren. Dit inspireerde hem om tijdens de Eerste Wereldoorlog te experimenteren met soldaten in de militaire ziekenhuizen en essentiële olie.Bij brandwonden gebruik je de Lavendel het liefst topisch, dus direct daar waar het nodig is. Soms heb je een brandwond die je moeilijk kunt aanraken, dan kun je overwegen om de essentiële olie verdund in een spuitfles te gebruiken. Dan hoef je het niet te smeren daar waar het brandwond nog gevoelig is. Niet vergeten! Raadpleeg altijd eerst jouw (huis)arts.​

6 Bevorderd haargroei​

Lavendel essentiële olie bevordert niet alleen de haargroei maar bevorderd ook de bloedcirculatie rond de haarzakjes en indien nodig werkt het ook kalmerend voor de hoofdhuid. Als je de Lavendel krachtiger wilt maken dan zou je kunnen overwegen om dit te mengen met Tijm, Cedarhout en/of Rozemarijn.

Let op! Als je last hebt van een hoge bloeddruk dan is Rozemarijn misschien niet zo verstandig. Raadpleeg in ieder geval jouw huisarts.​

Haargroei treatment

Ingrediënten

 • 3 druppels Lavendel
 • 3 druppels Tijm
 • drie druppels Rozemarijn
 • 3 eetlepels druivenpitolie
 • 1 eetlepel jojoba olie

Bereiding

Meng alles in een kommetje

Toepassing:

​Probeer eerst een stukje hoofdhuid om te kijken of de oliën niet te sterk zijn voor jouw hoofdhuid. Mocht dit mengsel te sterk zijn voeg extra jojoba olie toe. Als alles goed gaat masseer de hoofdhuid goed met dit oliemengsel.

Volgens een groep dermatologen uit Zwitserland moet je dit minimaal zeven maanden elke dag gebruiken. Deze groep dermatologen hadden in een experiment bij 44% ALOPECIA AREATA patiënten haargroei geconstateerd.

Waar koop je Lavendel essentiële olie?

​Zoals eerst gezegd, de Lavendel olie is veelzijdig en mag zeker niet missen. Als je meer wilt weten wat je allemaal met deze duizendpoot kunt doen, dan is ons E-book zeker een aanrader.

In het E-book voor beginners behandelen we alleen drie veelzijdige essentiële oliën waarmee je een heleboel kunt aanpakken in jou gezin. Het E-book heet De Essentiële Olie Gids. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt.

Essentiële olie is een natuurlijk krachtig product en ondanks we heel veel goede ervaringen hebben meegemaakt blijf het altijd een kwestie van uitproberen. Misschien werkt een olie niet zo krachtig op jou dan je zou willen. Er zijn vaak meerdere oliën die kunnen werken en soms door het combineren van essentiële olie krijg je een beter effect. Heb je vragen stel ze gerust. Weten wij het niet, dan gaan we dit met alle plezier voor jou uitzoeken.

BONUS

Luiercrème

Ingredienten:

 • ¼ kopje vergine kokosolie
 • 15 druppels Lavendel essentiële olie
 • 10 druppels Melaleuca essentiële olie
 • Glazen meetbeker
 • Pan
 • Glazen opberg bakje

Bereiding:

 • Smelt kokosolie in glazen beker met behulp van magnetron of au bain marie
 • Voeg essentiële oliën van lavendel en melaleuca toe
 • Bewaar in glazen container.Laat u op een koele plaats liggen en indien nodig toepassen

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Waar zou jij Lavendel essentiële olie voor willen gaan gebruiken?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen…

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ kringen via de share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen in jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn een heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecertificeerde oliën. 

Julian Paulina

Wellness Advocate | Coach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

 • […] Wil je nog meer lezen over Lavendel essentiële olie? Klik dan hier. […]

 • >