7+ Tips die je moet weten voordat je essentiële olie in bad gebruikt

essentiële_olie_in_bad

Ik dacht: 'Ik ga eens lekker in bad met essentiële olie'. Niet dus... Dankzij mijn pijnlijke 'essentiële olie in bad' ervaring (ik heb er dagen last van gehad) weet ik nu welke fout ik toen maakte en hoe ik dergelijke situaties kan voorkomen. 

Mijn ervaring deel ik graag met je in de hoop dat jou dit niet overkomt! Dus wil jij ook ultiem genieten van een bad met toevoeging van essentiële olie en niet voor onnodige verrassingen komen te staan? Lees dan mijn 7+ tips aandachtig zodat het ultieme genieten kan beginnen!

Het toevoegen van essentiële olie in bad brengt een perfecte combinatie van ultieme ontspanning, weldaad voor het lichaam en heerlijke geur(en) samen. Goede zelfzorg is in een deze drukke en veeleisende maatschappij waarin we leven van groot belang.

Iedere essentiële olie kan een ander effect hebben op lichaam en/of geest. Ik schrijf bewust ‘kan’ omdat essentiële olie geweldige effecten kan hebben maar dit niet vanzelfsprekend is.

Dit heeft te maken met, onder andere, de kwaliteit essentiële olie en de toepassing. Je kunt je wellicht voorstellen dat wanneer je essentiële olie wilt gaan gebruiken om gezondheid te ondersteunen het raadzaam is voor een hoge kwaliteit essentiële olie te kiezen. Ik ga ik hier nu niet diep op in maar geef ik geef je wel 3 links waar je er meer over kunt lezen mocht je dat willen: Is essentiële olie gevaarlijk?, Wat betekent CPTG essentiële olie? en Hoe pas ik essentiële olie toe?.

Ajjjj....

Essentiële olie is perfect toe te voegen aan badwater MAAR je dient wel rekening te houden met een aantal zaken. Als je deze in acht neemt kan het ultieme genieten beginnen.

Ik herinner me het nog goed, ik was toe aan een heerlijk warm bad en bedacht me welke essentiële olie ik wilde toevoegen. Zo vind ik doTERRA’s Wild Orange heerlijk ruiken. De goedkoopste olie die er is en voor ontzettend veel in te zetten. De frisse, zachte, vrolijke geur maakt me niet alleen vrolijk, het zorgt ook dat ik lekker kan slapen en laat me ook diep ontspannen.

Dus ik dacht: ‘Een bad met Wild Orange zal me goed doen’. Ik liet het bad vollopen met warm water, een paar druppeltje essentiële olie erbij en genieten maar. Het was ook heerlijk ontspannend maar na een tijdje veranderde de ontspanning naar irritatie van de huid, roodheid, een branderig gevoel, totaal niet plezierig.

Ik had geen idee wat de oorzaak was tot ik me ging verdiepen in essentiële olie toevoegen aan badwater…. Ik deed een ontdekking die ik eerder had moeten weten…. 

Algemene 'essentiële olie in bad water' tip

Ga altijd met voorzichtigheid om met het toevoegen van essentiële olie aan badwater. Omdat er simpelweg geen standaard advies te geven valt wat voor iedereen geldt, iedere huid reageert immers verschillend én kan van tijd tot tijd anders reageren. Zaak om altijd het zekere voor het onzekere te nemen en alert te zijn.

Met de volgende tips zal het toevoegen van essentiële olie aan badwater met veel meer gemak gaan:

Voeg essentiële olie nooit direct toe aan water

water_en_olie

We weten allemaal dat olie en water niet mengen. Dus als je essentiële oliën rechtstreeks in het bad giet, zullen de druppels gewoon ronddrijven op het water. Wanneer ze in contact komen met je huid zijn ze in feite onverdund, wat kan prikken, irritatie kan veroorzaken en zelfs blaren geven (dit is dus bij mij gebeurd BLOOS).

Niet alle essentiële oliën zijn geschikt

Bepaalde essentiële oliën staan erom bekend dat ze niet geschikt zijn voor de huid. Onder deze categorie vallen de zogenoemde ‘hete oliën’. Voorbeelden van hete oliën zijn Oregano, Kaneel, Kruidnagel, Zwarte Peper, Cassia.

Er zijn naast 'hete oliën' ook oliën die sneller een geïrriteerde reactie geven op de huid. Denk hierbij aan Pepermunt, Citroengras, Basilicum, Citrus oliën.

Doe altijd goed jouw eigen onderzoek! 

Verdunnen

Veiligheid eerst, we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Daarom, verdun ALTIJD essentiële olie. Helemaal als je een startende essentiële olie gebruiker bent. Je weet immers niet hoe de huid gaat reageren.

Als draagolie kun je gefractioneerde kokosolie, amandelolie, druivenpitolie, jojoba olie gebruiken. Wil je meer lezen over draagolie dan verwijs ik je graag naar Alles wat je moet weten over draagolie. De olie lost niet op maar de verdunning met een draagolie maakt de kans op een huidreactie geminimaliseerd is.

Je zou zelfs de essentiële olie kunnen verdunnen met Castile zeep om schuimend, heerlijk ruikend badwater te krijgen.

Gebruik altijd hoge kwaliteit essentiële oliën

De huid is ons grootste orgaan, wist je dit? Alles wat via de huid opgenomen wordt komt in het lichaam terecht. Zo dus ook een bodylotion, een parfum, shampoo en ook een badolie. Dit wetende kan ik me voorstellen dat je geen schadelijke stoffen wilt gebruiken want het lichaam krijgt al genoeg te verduren.

Wij gebruiken alleen essentiële oliën waarvan we weten dat er niet mee gesjoemeld is en dus puur uit de beste deeltjes van de plant bestaan, met ook nog de hoogst mogelijke therapeutische werking. Deze oliën beschikken over het CPTG keurmerk.

CPTG

Stel jouw eigen badolie samen

Modern Essentials

doTERRA heeft ontzettend veel essentiële oliën. Houdt je van zelf aan de slag gaan en ontdekken wat de mogelijkheden zijn? Dan kun je ook jouw eigen persoonlijke badolie maken.  Het gebruik van het Modern Essentials naslagwerk is hierbij een gouden tip. Zo kun je jouw persoonlijke badolie afstemmen op jouw klacht, kwaal of stemming.

Gratis tip: Op zoek naar een origineel cadeautje? Maak eens een persoonlijke bad- of douche olie!

Het Modern Essentials boek is bij Meer met Olie nog tijdelijk verkrijgbaar, je maakt zelfs kans om dit naslagwerk GRATIS te bemachtigen. Meer info? Laat het ons weten via [email protected])

Laatste tip

badolie

Je bent helemaal klaar om een bad te nemen. Voeg dan als allerlaatste de (verdunde) essentiële olie toe. Doe je dit eerder is de kans groot dat de geur al grotendeels vervlogen is.

Óf smeer je lichaam vooraf in met jouw persoonlijk samengestelde badolie.

Tot slot

Je bent met de gegeven tips helemaal klaar om ultiem te genieten in bad met behulp van essentiële olie.

Ik ben benieuwd... 

Heb jij al eens essentiële olie toegevoegd aan badwater?
Hoe heb je dit ervaren?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS: Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contcten, Twitter volgers en Google+ kringen via de Share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen uit jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecer​tificeerde oliën.

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

  • Edwin Verzaal schreef:

    Je kan voor de oplossing in bad ook een emulator gebruiken zoals een beetje (soja)melk of honing. Dit is ook nog eens goed voor de huid.

  • >