Alles wat je moet weten over schoonmaken met essentiële olie

schoonmaken met essentiële olie

Terwijl ik dit blogartikel zit te schrijven, genietend van de zonnestralen vraag ik me af: Schoonmaken, een last of een lust? Wat is het voor jou?

Of schoonmaken nu een last of een lust is, het moet gebeuren. Steeds meer mensen worden ervan bewust dat de makkelijk te gebruiken, lekker ruikende schoonmaakmiddelen, kant en klare schoonmaakmiddelen niet bevorderend zijn voor onze gezondheid. Maar wat dan?

Omdat ik jou het allerbeste gun deel ik graag dit zeer nuttige artikel met jou die je gelezen wilt hebben als je wilt gaan schoonmaken met essentiële olie of wanneer je gewoon de mogelijkheden en voordelen wilt ontdekken.

Lees maar het artikel. Vanaf nu weet je dat je onbezorgd kunt schoonmaken met essentiële olie, je kent de voordelen én waar je op moet letten.

1 Veilig* voor jou en jouw gezin

gezin

Het is een feit dat vele schoonmaakmiddelen vol schadelijke ingrediënten zitten. Agressieve middelen kunnen leiden tot huidirritaties en zelfs ademhalingsproblemen.

De chemicaliën hebben vaak enige tijd nodig om de bacteriën te doden en meestal krijgen de chemicaliën daar de tijd niet voor want het wordt vaak direct afgespoeld.

De restanten die achterblijven op het oppervlak zijn vaak te weinig om goed zijn werk te doen en groot genoeg om jou schade aan te richten. Einde verhaal, we hebben onze leefruimte toxisch gemaakt en de bacteriën zitten er nog.

Door de ‘fijne’ geur die eraan wordt toegevoegd is het niet 1,2,3 merkbaar. Het wordt in een leuke fles aangeboden met leuke kleurtjes, een lekker geurtje, een leuk reclamespotje en klaar.

Veel mensen zijn om en kopen het product. Is het misleidend te noemen? Oordeel zelf maar. Ik lees graag wat jij ervan vind in een reactie.

*veilig -> mits verantwoord gebruikt (juiste kennis en juist product)

Ga voor kwaliteit

Vraag je je ook af waarom ik veilig* heb geschreven? Ik zal het je uitleggen, dit is een belangrijk onderwerp dus ik adviseer je hier zeker niet te stoppen.

We kennen allemaal essentiële olie van de lekkere geur die het kan geven. Pure essentiële olie kent ook andere voordelen. Het is zo krachtig dat het virussen, bacteriën en schimmels kan vernietigen.

Je doet er verstandig aan om met zorg en verantwoording om te gaan met essentiële olie. Het is geen product om mee te spelen.

Een olie kan gekenmerkt zijn als veilig, check altijd hoe je het kunt gebruiken. Sommige oliën zijn niet veilig bij kinderen, wanneer je zwanger bent, bepaalde klachten ervaart etc. Essentieel dus om je goed jouw eigen onderzoek te doen. Verkeerd gebruik kan nare gevolgen hebben.

Onze tip: Als je essentiële olie wilt gaan gebruiken dat veilig is kies dan voor essentiële olie met CPTG keurmerk. Hiermee bedoelen we dat de essentiële olie niet is gemengd met vulstoffen, pesticiden of andere giftige stoffen.

Als je kiest voor een essentiële olie met CPTG keurmerk kun je hier zeker van zijn dat er niets is toegevoegd. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar Wat betekent CPTG essentiële olie? en Waarom doTERRA?

Er is ontzettend veel informatie verkrijgbaar. Wij nodigen iedereen uit om naast de informatie die wij geven, voor gebruik, ook eigen onderzoek te doen.

2 Goedkoper

Jij wilt het beste voor jezelf en jouw gezin, je bent op zoek naar alternatieven maar wat doe je dan? Natuurlijke kant en klare producten zijn veelal duur(der).

Essentiële olie niet! Ik leg je precies uit waar je op moet letten en waarom het vele malen goedkoper is dan welk kant en klare product dan ook.

Om dit in een duidelijk perspectief te zetten geef ik een voorbeeld:
In een flesje essentiële olie van 15 ml gaan ongeveer 250 druppels essentiële olie.

Stel je hebt 20 druppels essentiële olie nodig voor een recept (wat aan de hoge kant is maar we nemen 20 druppels als voorbeeld, goed voor minimaal een halve liter aan schoonmaakmiddel).

Een flesje Citroen essentiële olie kost 11,50 (groothandelsprijs). Dit betekent dat je 12 keer een recept kunt maken met 1 flesje olie. Vergeet niet dat je super lang doet met één recept want je voegt ook nog andere ingrediënten toe.

Je verdunt de essentiële olie altijd. (Voor een schoonmaakmiddel voor één schoonmaakklus gebruik je doorgaans tussen de 2-5 druppels essentiële olie.)

Meer inspiratie?? 

3 Risico’s en veiligheid

Wanneer je essentiële olie wilt gebruiken voor jezelf of jouw dierbaren wil je dat het over een goede kwaliteit beschikt. Wij hebben het dan over CPTG essentiële olie. Omdat deze oliën puur en zeer geconcentreerd zijn ze erg krachtig. Onderschat dit niet. 

En zoals we al hebben verteld betekent veilig niet automatisch geheel zonder risico en dit geldt ook voor kwalitatief goede olie. Wees ook met kwalitatief goede essentiële olie alert en bedachtzaam.

Huisdieren en kinderen

kinderen en dieren

Wanneer je kinderen en huisdieren hebt dien je extra aandacht hiervoor te hebben. Niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor kinderen. Ook hebben ze een dunnere, gevoeligere huid. Verdun essentiële olie daarom bij kinderen altijd met een draagolie, zie de verhoudingen hieronder.

Draagolie verhoudingen

Tabel hoe je essentiële olie kunt verdunnen

Het reukorgaan van huisdieren is vele malen sterker ontwikkeld dan bij ons mensen.

Ze kunnen heftig reageren op essentiële oliën, met name katten en andere kleine huisdieren. Doe hier ook je eigen onderzoek, informeer bij een specialist.

Geef een dier altijd de mogelijkheid om de ruimte te kunnen verlaten. Zet flesjes essentiële olie afgesloten weg en op een plaats waar kinderen en dieren niet bij kunnen komen.

Hebben ze toch gelikt aan een flesje of zelfs een hoeveelheid ingenomen, neem het zekere voor het onzekere en raadpleeg een arts. Loop geen risico!

4 Welke essentiële oliën kan ik gebruiken?

Citroen

Niet voor niets wordt citroen veel toegevoegd aan schoonmaakproducten, denk alleen al aan afwaszeep, vaatwastabletten, allesreiniger.

Citroen essentiële olie werkt onder andere sterk antibacterieel, het is vetoplosbaar en geurverwijderaar. Het geeft een hele frisse opbeurende geur.

We hebben een blogartikel hieraan gewijd, het heet Grondig schoonmaken met Citroen essentiële olie. Het staat vol met recepten dus zeker het waard om ook even een kijkje te gaan nemen.

Tea Tree (Melaleuca)

Wie kent Tea Tree essentiële olie niet? Het wordt veelal gebruikt voor de schimmelwerende en schimmeldodende eigenschappen. Ook staat het bekend, net als Citroen essentiële olie, om zijn antibacteriële en vetoplossende werking. 

On Guard

on guard

On Guard wordt ook wel de Beschermende samenstelling genoemd. Het is uit verschillende essentiële oliën samengesteld, onder andere Kaneel, Kruidnagel, Rozemarijn, Eucalyptus en Wilde Sinaasappel.

Het staat bekend om zijn sterke antivirale werking. Het is geschikt voor het elimineren van pathogenen micro-organismen dankzij de krachtige eigenschappen van de bestanddelen.

On Guard ondersteunt een gezonde immuunfunctie en desinfecteert oppervlakken op geheel natuurlijke wijze.

Een onmisbare olie die altijd van pas komt.

5 Multi-inzetbaar

Essentiële oliën zijn naast krachtig ook multi-inzetbaar. Er bestaat niet één olie die voor één doel is in te zetten. Of het nu gaat om de gezondheid ondersteunen, emoties, koken of verzorging, het kan allemaal.

6 Less is more

Minder is meer is bij essentiële olie zeker een feit. Vaak denken we we voegen nog even wat extra toe want dan werkt het beter, dit is bij essentiële olie niet zo. 

Pas de druppels essentiële olie naar verhouding aan en ontdek wat jij prettig vindt werken. Als je aan de slag gaat met essentiële olie zul je je blijven verbazen over de mogelijkheden en kracht.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of advies? Wij geven tijdelijk een gratis telefonisch consult.

Essentiële olie bestellen met korting, klik hier

Essentiële korting bestellen zonder korting, klik hier

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Wat gebruik jij nu voor het schoonmaken?
En hoe bevalt dit?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen.

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS: Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contcten, Twitter volgers en Google+ kringen via de Share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen uit jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecer​tificeerde oliën.

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>