Dementie en essentiële olie, 5+ tips die een bijdrage kunnen zijn

dementie en essentiële olie

Dementie wordt door de vergrijzing gezien als een groot probleem. Veel mensen die lijden aan dementie kunnen niet meer zelfstandig wonen door de zorg die ze nodig zijn. Een verzorgingshuis is vaak een volgende stap en hier wordt de geldkraan steeds verder dichtgedraaid. Veel ouderen vereenzamen op hun oude dag :-(. We gaan hier allemaal mee te maken krijgen en wij zien het als een taak van ons allemaal om ons steentje bij te dragen.

Een ondergeschoven kindje​

Essentiële olie is een eeuwenoud en inmiddels bewezen en ruimschoots onderzocht onderwerp bij dementie. Het is ondanks de geweldige resultaten zonder nare bijwerkingen nog een ondergeschoven, en door vele instellingen onderkend, kindje.

Om ons steentje bij te dragen hebben wij tijd vrij gemaakt om ouderen te bezoeken in een verzorgingstehuis en hebben de mensen een heerlijke handmassage gegeven. Ook familie en verzorgers kunnen een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van de mensen door middel van essentiële olie, zelfs als je geen tijd hebt voor een handmassage.

​In dit blogartikel...

… geven we jou een aantal voorbeelden van essentiële oliën die als alternatief of complementair ingezet kunnen worden. Ook delen we wetenschappelijke onderzoeken en vertellen we hoe je met iets zo simpel als essentiële olie iemands dag positief kunt veranderen. Dus als je niets wilt missen, lees dan zeker tot het einde ;-).

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes die de hersenen aantasten. Ook zorgen ze voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende soorten dementie zijn alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie. (Bron: Alzheimer Nederland en dementie.nl).

Als je te maken krijgt met dementie kan dit zeer ingrijpend zijn. Wanneer dementie onderdeel wordt van jouw realiteit dan worden er verschillende onderzoeken gedaan. Eerst moet bepaald worden óf er sprake is van dementie en zo ja, welke vorm. Tot op heden is er nog niets uitgevonden wat dementie kan genezen. Wel bestaat er medicatie om het proces te vertragen, met de bijbehorende bijwerkingen.

Essentiële olie??

Misschien zet je vraagtekens bij het gebruiken van essentiële olie bij dementie. Dat kan ik me heel goed voorstellen want dementie is niet niets. Toch wil ik jou niet onthouden dat steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat essentiële oliën en aromatherapie een grote bijdrage leveren aan het welzijn van mensen met dementie.

Pubmed

De wetenschappelijke database Pubmed laat een onderzoek zien uit december 2009. Hierbij werden de effecten van aromatherapie in kaart gebracht bij een groep van 28 dementerende ouderen, waarvan 17 personen met Alzheimer. Na een controleperiode van 28 dagen, werd aromatherapie uitgevoerd over de volgende 28 dagen, met een afbouwperiode van nog eens 28 dagen. Aromatherapie bestond uit het gebruik van Rozemarijn en Citroen essentiële oliën in de ochtend, en Lavendel en Sinaasappel in de avond.

natuurlijke eerste hulp

60 gratis Tips hoe je essentiële olie veilig kunt toepassen

Vul jouw email hieronder in en download het ebook

Alle patiënten vertoonden significante verbetering van persoonlijke oriëntatie met betrekking tot het cognitief functioneren. De conclusie van het onderzoek was dat aromatherapie een effectieve niet-farmacologische therapie voor dementie is, zonder bijwerkingen. Ik verwijs je graag voor meer informatie naar het artikel

Yale University

Yale University zegt over aromatherapie het volgende: ’Dit aromatherapie spul is geen hocus pocus, het is de wetenschap!’. Het gehele artikel over het het ontdekken van de invloed van aromatherapie door Yale University kun je hier vinden. 

Een aantal essentiële oliën op een rijtje

Melissa essentiële olie

Tijdens mijn onderzoek naar meer informatie over essentiële olie en dementie stuitte ik op een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in ResearchGate. Het is een Engelstalig artikel, ik geef jou een samenvatting:

Het onderzoek werd uitgevoerd door 2 x per dag een balsem aan te brengen op het gezicht en de armen van een groep van 72 patiënten die lijden aan ernstige dementie. 36 patiënten werden behandeld met Melissa essentiële olie en de andere 36 patiënten werden behandeld met een placebo (zonnebloemolie over een periode van 4 weken tijd. 60% van de patiënten die werden behandeld met Melissa essentiële olie en 14% van de patiënten die werden behandeld met het placebo ervoeren 30% vermindering van klachten (adhv CMAI score). En dit alles ook zonder bijwerkingen!

Lavendel​

​Uit onderzoeken is gebleken dat Lavendel ook helend werkt bij dementie, met als resultaat een verbetering van de slaap en een goed humeur, en ook het verminderen angsten. Bijvoorbeeld: 2 a 3 druppeltjes op het hoofdkussen of op een zakdoekje. En ook een massage op basis van een draagolie met een druppeltje Lavendel. Bovenal is Lavendel een veelgebruikte en makkelijk toepasbare essentiële olie, het kan zoveel goeds doen.

​Frankincense & Rozemarijn

Frankincense wordt ook wel de koning onder de oliën genoemd en heeft, eventueel samen met Rozemarijn, een zeer gunstig effect op het ondersteunen en de neurologische ontwikkeling van de hersenen. Plaats 2 druppels Frankincense essentiële olie tegen het gehemelte van uw mond (tweemaal per dag) en wrijf Rozemarijn essentiële olie dagelijks op de hoofdhuid na het douchen.

​Gebruik alleen kwalitatief goede essentiële olie

De bovengenoemde essentiële oliën zijn slechts voorbeelden. Als je je gaat verdiepen in essentiële oliën bij dementie kom je nog veel meer essentiële oliën tegen die ook een gunstig effect hebben, denk aan Pepermunt, Geranium, Ylang Ylang en Wilde Sinaasappel.

Kies ALTIJD voor een goede kwaliteit essentiële olie, onderzoek het gebruik ervan eerst goed of laat je goed voorlichten omdat een slechte kwaliteit essentiële olie grote schade kan aanrichten. Wil je hier meer over lezen, bezoek dan het blogartikel Hoe veilig is essentiële olie?.

Een kleine moeite, groot gebaar

​Rondom kerst ontstond tijdens alle drukte en het schrijven van een blogartikel Warme comfortabele feestdagen met 11 essentiële olie tips het idee om iets terug te voor ouderen. 

Door jezelf te zijn kun je zoveel betekenen voor iemand anders. Daarom hebben we recent bij verzorgingshuis de Schans in Emmerhout een aantal mensen bezocht en handmassages met essentiële olie gegeven. Zie de foto aan het begin van dit artikel.

Ook waren we te gast uitgenodigd bij de viering van 10 jaar Buurtzorg in Emmen.​

dementie en essentiële olie buurtzorg

Een middag handen masseren bij 10 jaar Buurtzorg


Wat hebben we met zijn allen genoten! Het was heel bijzonder om te zien hoe de stemming en gezichtsuitdrukkingen veranderden gedurende de handmassages. We hebben veel handen gemasseerd met Wilde Sinaasappel, dit is een opbeurende, warme olie, en ook waren Lavendel en Frankincense in trek.

Iemand een handmassage geven, een moment van contact en aandacht die zoveel mensen missen. Denk je misschien dat het ingewikkeld is? Niets is simpeler dan het geven van een handmassage, we leggen jou graag uit hoe. Jouw aandacht en de essentiële olie doen verder zijn werk.

Diffuser

Essentiële olie heeft een groot effect op de hersenen wanneer het wordt geïnhaleerd. Door een diffuser, aromaverstuiver, te gebruiken en deze aan te zetten in de woon- of slaapkamer ontvangt de persoon, zonder er iets voor te hoeven doen, de vele voordelen. Super handig en effectief!

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Wat zou jij wensen voor de mensen die in jouw omgeving lijden aan dementie?
En heb jij nog een waardevolle tip?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen…

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ kringen via de deel knoppen hiernaast, zodat ook de mensen in jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecertificeerde oliën. 


Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

 • Yvonne Casander schreef:

  Momenteel zit ik midden in een verhuizing. Een giga-verhuizing. En dat op mijn leeftijd. Ik heb als kunstenaar zoveel spullen die allemaal meemoeten. Normaliter zou ik s nachts paniekaanvallen krijgen, omdat er nog zoveel gedaan moet worden. In mn eentje!
  Nu heb ik daar totaal geen last van. Iedere avond voor het slapen gaan neem ik een capsule met Frankincense, Oregano, On-guard en Melaluca. Van ieder 2 druppels. Ik slaap als een roos en heb geen stress. Wat ben ik er blij mee!

  • Jacquelien Springer schreef:

   Dank je wel Yvonne voor het delen van jouw mooie ervaring! Veel succes met de verhuizing 😉

 • >
  Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE