Dikke voeten en enkels verlichten met essentiële olie

Dikke voeten en enkels verlichten met essentiële olie

Ken je het gevoel van gezwollen voeten en enkels dat het dragen van schoenen en sokken zelfs oncomfortabel wordt?

Voor velen speelt dit alleen bij warm weer, toch zijn er ook mensen die hier dag in dag uit last van hebben. Het is enorm vervelend als de schoenen niet meer passen als je weg moet en helemaal als je een speciaal etentje of feestje hebt. En dan hebben we het nog niet eens over dat de benen ‘s avonds loodzwaar aanvoelen.

In dit artikel besteden we aandacht aan de de mogelijke oorzaken en geven we ook tips wat je zelf kunt doen om de klachten die dikke voeten en enkels veroorzaken te verlichten. Lees tot het einde om niets te missen.

Mogelijke oorzaken van opgezette voeten en enkels

Er zijn ontzettend veel mogelijke oorzaken voor het hebben van dikke voeten en enkels. Dit varieert van kleine tijdelijke en voorbijgaande oorzaken tot aan serieuze diepgaande oorzaken. Een aantal voorbeelden:

Lang stilzitten

Wanneer je te lang stil zit, denk hierbij aan een kantoorbaan, een lange autorit of lange vliegtuigvlucht, dan circuleert het bloed niet goed en blijft het vocht in de onderbenen. Als je lang stil zit circuleert het bloed niet goed en blijft het in de voeten, waardoor deze gaan opzwellen.

Menstruatie & zwangerschap

Dikke voeten en enkels verlichten met essentiële olie, zwanger

Vrouwen hebben doorgaans meer last van opgezwollen dikke voeten en enkels dan mannen. Dit komt doordat vrouwens tijdens de menstruatie vocht vasthouden. Zwangere vrouwen houden ook vaak meer vocht vast in de voeten.

Veneuze insufficiëntie

Bij een Veneuze Insufficiëntie is er sprake van een ‘blokkade’ van de aderen die als taak hebben om het bloed terug te transporteren naar het hart. De oorzaak hiervan ligt in een beschadiging van de zogenaamde vaatkleppen. Deze beschadiging komt op zijn beurt weer door zwak bindweefsel rondom de aderen of na een trombose.

Een zwelling van de voeten en/of enkels is vaak een voorbode van Veneuze Insufficiëntie, zeker als het samengaat met kleine witte vlekjes op de huid, rode plekken op de huid, bruine verkleuring van de huid, gespannen gevoel in de benen, krampen gedurende de nacht, oedeem of zichtbare spataderen.

Medicatie

Er zijn geneesmiddelen die opgezwollen enkels en/of voeten als bijwerking hebben. Steroïden en Calciumantagonisten zijn de meest bekende.

Lymfoedeem

Lymfoedeem ontstaat door een extreme opslag van eiwitten en lymfevocht in het weefsel. Dit kan gebeuren als gevolg een disbalans tussen de aan- en afvoer van vocht. Naast dikke voeten en enkels kun je dan last krijgen van vermoeidheid, huidafwijkingen, infecties, bewegingsbeperkingen en een zwaar gevoel.

Dikke voeten warm weer

Dit is de meest voorkomende oorzaak en gelukkig trekt deze ook, relatief, snel weer weg. Door het warme weer stagneert het bloed in de bloedvaten omdat het lichaam de warmte niet kwijt kan.

Warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten uit gaan zetten waardoor er meer bloed aangevoerd wordt. Tegelijkertijd kan het bloed minder snel afgevoerd worden. Het gevolg hiervan is een hogere druk in de aderen waardoor er vocht wordt geperst door de wanden van de kleinere bloedvaten. Dit vocht blijft in je been achter en zorgt dus uiteindelijk voor de verdikking en de vochtophoping.

Wat kun je zelf doen aan dikke voeten en enkels?

Meer met Olie zou Meer met Olie niet zijn als we geen essentiële olie tips met jou delen die voor verlichting kunnen zorgen. Let wel: sommige essentiële oliën kun je ook innemen. Daarnaast wordt essentiële olie binnen 30 seconden door het lichaam opgenomen.

Wees er daarom altijd zeker van dat je kwalitatief de beste essentiële oliën gebruikt als het gaat om jouw gezondheid. Wij gebruiken de oliën van doTERRA en mocht je daar meer over willen weten schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Én naast essentiële olie is er nog meer wat je kunt doen.

Essentiële oliën

  • Cipres essentiële olie, verdun 1-2 druppels Cipres met 1 eetlepel draagolie en masseer hiermee de onderbenen, voeten en enkels in

  • Grapefruit essentiële olie, voeg 1-2 druppels toe aan 240 ml water en drink dit om de 3 uur

    Dikke voeten en enkels verlichten met essentiële olie, grapefruit
  • Citroengras essentiële olie, verdun 1-2 druppels Citroengras met 1 eetlepel draagolie en masseer hiermee de onderbenen, voeten en enkels in

Strek regelmatig de benen

Of je nu op kantoor, in de auto of in het vliegtuig zit, even stoppen om de benen te strekken is een kleine moeite.

Drink voldoende

Dikke voeten en enkels verlichten met essentiële olie, water

Vaak wordt 1,5 - 2 liter water per dag geadviseerd voor een gemiddelde gezonde volwassene. Een formule om uit te rekenen hoeveel water iedere dag optimaal is is:0,03 x je lichaamsgewicht = jouw dagelijkse hoeveelheid drinkwater

Zorg dat de benen tijdens het slapen iets hoger liggen

Op deze manier zorgt de zwaartekracht 's nachts voor een lichte afvoer van het vocht.

Een wissel voetenbaden

Wisselbaden stimuleren de bloedsomloop en de vochtafvoer. 1 Tot 3 minuten warm water (maximaal 40 graden), afgewisseld door 10-30 seconden koud water (ongeveer 13 graden). Dit een keer of 5 herhalen. Eindigen met koud water.

Bij warm weer kan een koud voetenbad verlichting geven.

Eet vochtafdrijvend voedsel

Dikke voeten en enkels verlichten met essentiële olie, water

Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan bleekselderij, ananas, peterselie. Qua drinken denk aan diverse kruidentheeën.

Zorg goed voor jou

Voor de één is het hebben van dikke voeten en enkels een groot probleem en voor de ander is het alleen lastig. Hoe dan ook, kijk altijd ook wat je er zelf aan kunt doen en zorg goed voor jou.

Bij regelmatige terugkerende klachten is het altijd raadzaam om de huisarts te bezoeken.

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Wat doe jij nu wanneer jij last hebt van dikke voeten en enkels?
Wist je al dat essentiële olie ook kan verlichten?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen…

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ kringen via de share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen in jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn een heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecertificeerde oliën. 

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>