Essentiële olie kopen waar moet ik opletten?

/essentiele-olie-kopen-waar-moet-ik-opletten

Essentiële olie kopen is hip 

Essentiële kopen in de wirwar van aanbieders kan een uitdaging zijn. Mede door een groeiende aantal wetenschappelijk publicaties over essentiële olie op erkende sites als pubmed.gov kiezen steeds meer mensen voor dit natuurlijke middel.

Als je goed kijkt kom je ze overal tegen. Essentiële olie wordt onder andere gebruikt in religieuze rituelen, cosmetica, voeding, gezondheidsartikelen, emotionele therapie, massages en last but not least aromatherapie.

Maar wat zijn nu de beste essentiele olien? Wij hebben belangrijke informatie voor jou op een rij gezet.

Het aanbod aan essentiële olie is groot

Er is veel aanbod van essentiële olie op de markt. En er is een enorm verschil in kwaliteit en prijs. Hieronder vallen echte pure essentiële olie maar ook dure parfums, luchtverfrisser, geur kaarsjes, essences etc. 

De beste etherische olie kopen kan best ingewikkeld zijn

Na het lezen van dit artikel weet je precies welke soorten essentiële oliën je tegen kunt komen. Je  leert vier van de meest voorkomende methodes waarmee ze jou kunnen neppen als het gaat om essentiële olie.

We geven jou tips waar je op moet letten als je essentiële olie wilt kopen en vertellen jou welk merk essentiële olie onze absolute favoriet is.

Verkeerde essentiële olie gebruiken kan fataal zijn!

Sommige mensen denken bij essentiële olie: ‘baat het niet, dan schaadt het ook niet en hooguit ben ik mijn geld kwijt’. Dit is absoluut niet waar.

De gevolgen kunnen ernstig zijn op het moment dat je essentiële oliën gaat gebruiken die synthetisch zijn. Een aantal voorbeelden: je kunt vergiftigd worden, huidaandoeningen krijgen en problemen aan je luchtwegen krijgen.

Dr. Josh Axe, een DNM, DC, CNS gecertificeerd arts van de natuurlijke geneeskunde, chiropractor en klinisch voedingsdeskundige heeft net een artikel geschreven “Dangers of Synthetic Scents Include Cancer, Asthma, Kidney Damage and More”. 

Dit artikel is in het Engels. Om het jou makkelijk te maken heb ik de hele pagina met behulp van Google voor jou vertaald en die kun je hier lezen: de gevaren van synthetische geuren

In Europa zitten we relatief veiliger

Sinds 2015 is een nieuwe etiketeringswet van kracht genaamd VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011. Deze verplicht de leveranciers om waarschuwingen en ingrediënten nauwkeuriger op het etiket te zetten.

Maar ja, nu dat de namen er op staan moet je natuurlijk wel de etiketten goed lezen en ook kunnen herkennen wat niet gezond is.

gevaarlijk

Waaruit bestaat het aanbod van essentiële olie?

Essentiële olie kun je in de volgende vormen aantreffen, namelijk in synthetische vorm, GRAS gekenmerkt, therapeutische vorm en CPTG gekenmerkt. In het volgende genoemde artikel vind je meer informatie over welke essentiële olie verkrijgbaar is en of ze veilig zijn of niet.

Als je essentiële olie gebruikt om te kunnen profiteren van de goede eigenschappen zoals antibacterieel, schimmeldodend, parasiet dodend en antiviraal dan adviseren we op zijn minst een therapeutische olie te gebruiken.

We raden synthetische olie echt af. Trap niet in deze vier onderstaande essentiële olie vervals trucs.

Niet alles wat glimt is goud

De essentiële olie markt is een miljarden markt die nog steeds stevig groeit. Daarom is het zeer lucratief om vervalsingen op de markt te brengen.

Dit soort vervalsingen zijn zo goed dat soms zelfs grote merken in deze trucs trappen. Goed en slim testen met heel dure apparatuur is de enige manier om te garanderen dat wat men heeft gekocht goed is.

Voor ons is dat onbetaalbaar en onmogelijk om onze eigen olie te testen. Daarom moet je een olieleverancier zoeken die transparant is en die je kunt vertrouwen. Hier lees je vier methodes waarmee je bij de neus genomen kunt worden.

Methode 1 geurloze olie toevoegen

Dit is de meest simpele vervalsing. Ze voegen een niet vluchtige draagolie toe aan de essentiële olie. Je krijgt hierdoor meer olie die je voor dezelfde prijs kunt verkopen.

Methode 2 Essentiële olie mengen met een goedkopere essentiële olie

Soms wordt een dure essentiële olie gemengd met een essentiële olie die er op lijkt maar een stuk goedkoper is. Neem bijvoorbeeld Kaneel essentiële olie, dit is een duurdere olie. In de praktijk wordt het vaak gemengd met Cassia, een essentiële olie dat lijkt op Kaneel en vele malen goedkoper is.

Methode 3 Chemische essentiële olie (namaak olie)

Essentiële olie bestaat uit een collectie aan componenten. Olie vervalsers maken deze componenten na van olie derivaten.

Sommigen zijn haast niet van echt te onderscheiden. Onder andere door een ‘koolstof 14 (Carbon 14) test’ kan je er op uitmaken dat de moleculen geen organische afkomst hebben. Zo kan je er achter komen dat de essentiële olie niet echt is.

Methode 4 Essentiële olie verdunt met synthetische componenten uit organisch derivaten.

Aan essentiële olie, of een niet vluchtige olie, voegen ze synthetische essentiële olie toe gemaakt uit een chemische reactie van organische derivaten.

Dit doen ze door, bijvoorbeeld, moleculen te halen uit een bestaande essentiële olie component om vervolgens door een chemische reactie dure nep essentiële olie te maken. Deze zijn dan ‘carbon 14 geschikt’ zoals men dat noemt.

Is dit allemaal niet illegaal?

Er is weinig regulatie in de wereld op essentiële olie dus in principe mag bijna alles. Één ding is zeker, jouw lichaam weet wel het verschil want namaak olie accepteert het lichaam niet, hooguit worden ze beschouwd als indringers.

Gebruik altijd gezond verstand bij het kopen van essentiële olie

Wij bezitten geen dure professionele apparaten maar we zijn goed in staat onze hersenen te gebruiken. Daar waar we twijfelen, of het niet weten, moeten we altijd vragen stellen.

Dit wil je absoluut niet wil kopen

 1. Koop geen synthetische olie. Je lichaam kan er niets mee en sommigen zijn zelfs gevaarlijk voor jouw gezondheid.
 2. Als je ziet dat van een merk alle essentiële oliën dezelfde prijs hebben, koop het alsjeblieft niet.
 3. Koop geen essentiële olie in een licht of plastic flesje.
 4. Koop geen olie met een belachelijk lage prijs. Het inwinnen van essentiële olie is een kostbaar proces, als de prijs extreem goedkoop is doe eerst onderzoek. Weet wat je koopt.
 5. Vermijd oliën met gevaarsymbolen op het flesje.
 6. Koop geen olie met een afwijkende geur (Lavendel olie moet naar lavendel ruiken)
 7. Koop geen verdunde olie. Het is makkelijk om met de percentages te knoeien. Koop de olie puur en verdun dit zonodig zelf.
 8. Als de ingrediënten en herkomst niet duidelijk vermeld staan.
 9. Koop geen olie van een merk die niet transparant genoeg is.

Wat kan je wel kopen?

 1. Koop 100% biologisch, pure en pesticide vrije essentiële olie.
 2. Koop essentiële olie altijd uit donkere flesjes
 3. Weet waar de grondstoffen vandaan komen. (Een Lavendelolie uit Frankrijk is krachtiger dan Lavendel verbouwd in Nederland).
 4. Probeer erachter te komen hoe de leverancier zijn grondstoffen test en of er een certificering is die de kwaliteit garandeert.

Dokter Robert Pappas is een gerenommeerd essentiële olie expert, aromatherapeut en oprichter van de Essential Oil University. Hij zet zich dagelijks in om praktijken van vervalsing te onderzoeken en mensen daarvan bewust te maken.

Op zijn website Essential Oil University kun je veel informatie vinden over de testen die hij heeft uitgevoerd.

Welk essentiële olie merk is ons favoriet?

Wij hebben verschillende merken essentiële olie geprobeerd maar tot nu toe heeft de essentiële olie van doTERRA onze voorkeur.

De redenen waarom het onze sterke voorkeur geniet is dat de oliën van doTERRA organisch puur zijn, zonder toevoeging.

Het bedrijf is ook transparant. Het is makkelijk te achterhalen waar de grondstoffen vandaan komen, hoe ze testen en certificeren om te zorgen dat we essentiële olie krijgen van de hoogste kwaliteit. Lees meer over waarom doTERRA? hier

Essentiële olie bestellen met korting, klik hier

Essentiële korting bestellen zonder korting, klik hier

Tot slot

Wij hopen dat we met dit artikel een bijdrage hebben kunnen leveren.

Graag hoor ik van jou wat je van dit artikel vindt. Ook hoor ik graag van je of je synthetische olie hebt ontdekt.

Ken je iemand die van dit artikel kan profiteren? Deel het met hun. Met essentiële olie is het net als met sigaretten.  Jouw kleine mannetje of kleine meid genieten er stiekem ook mee. Het zou echt jammer zijn als jouw kinderen later iets overkomt omdat je een “onschuldige olie” in hun buurt hebt gebruikt.

Misschien wil je zelf essentiële olie gaan inzetten. Misschien heb je nog vragen of aanvullende tips of wil je meer weten over essentiële olie. Laat dan alsjeblieft een reactie achter in het commentaarveld hieronder.

Julian Paulina

Wellness Advocate | Coach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>