Alles wat je moet weten over draagolie

Alles wat je moet weten over draagolie

Het niet gebruiken van een draagolie is niet geheel zonder risico en daarom is het belangrijk om te weten wat een draagolie is, waarom het verstandig is draagolie te gebruiken, welke draagoliën er zijn en wat hun voordelen zijn. Na het lezen van dit artikel zal je begrijpen dat een draagolie onmisbaar is daar waar het gaat om het veilig gebruik van essentiële olie.

Wat is een draagolie?​

​Een draagolie is een plantaardige basisolie. Het wordt gebruikt om essentiële olie te verdunnen, verspreiden en absorberen. Een draagolie wordt geadviseerd bij het toepassen van essentiële olie op de huid (topisch).

Waarom is het verstandig een draagolie te gebruiken?

​Het is verstandig om een draagolie te gebruiken omdat essentiële olie krachtig is. Bij bepaalde essentiële oliën en situaties in het bijzonder. Daarom benoem ik hieronder een aantal voorbeelden waar het verstandig is een draagolie te gebruiken.

Essentiële olie & draagolie bij baby's en kleine kinderen

Veel essentiële oliën zijn ook bij baby's en kleine kinderen in te zetten maar dit dient met zorg en aandacht te gebeuren. Vanwege de krachtige werking van essentiële olie wordt geadviseerd bij baby's en jonge kinderen altijd essentiële olie sterk te verdunnen met een draagolie.

Een baby's huidje is veel dunner en gevoeliger dan de huid van een ouder kind of volwassene. Doe daarom altijd eerst goed onderzoek naar de essentiële olie die je wilt gaan gebruiken en gebruik veilige essentiële oliën. Door de essentiële oliën te verdunnen kunnen ook baby's en kleine kinderen veilig de voordelen van essentiële olie ontvangen. De verdunde essentiële olie kan ook veilig aangebracht worden onder bijvoorbeeld de voetjes, hier is de huid vele malen dikker.

​Essentiële olie & draagolie: makkelijk smeerbaar voor grotere oppervlaktes

​Stel je eens voor: je hebt last van de rug en je wilt essentiële olie gebruiken om de pijn te verlichten. Met een druppeltje red je het niet om de hele rug in te smeren en daarom biedt het verdunnen met een draagolie hier de uitkomst. Terwijl het tegelijkertijd lekker uitsmeert én je bent minder essentiële olie nodig (=voordeliger). Het verdunnen van essentiële olie met een draagolie maakt het uitermate geschikt voor massages.

'Hete' oliën & draagolie

De naam 'hete' oliën kan gevaarlijk overkomen maar met de juiste informatie kun je prima deze oliën gebruiken. Deze naam omdat ‘Hete’ oliën ook echt heet en branderig kunnen aanvoelen op de huid. Met name de dunnere huid zoals bijvoorbeeld de lippen, het gezicht en ook geslachtsdelen. Voorbeelden van hete oliën zijn Kaneel, Cassia, Tijm, Oregano, Kruidnagel.​ Bij het gebruik van ‘hete’ oliën is daarom het advies altijd te verdunnen met een draagolie.

Breng je de essentiële olie aan op de dunnere huid zonder draagolie kan dit vervelende en soms erg nare gevolgen hebben. Denk hierbij aan huidirritatie met roodheid en huidgevoeligheid, of zelfs blaren. Dit wil je ten alle tijden voorkomen.

Essentiële olie & draagolie bij gevoeligheid

Iedereen reageert anders, zo ook op essentiële oliën. De ene persoon kan de essentiële olie zonder verdunning toepassen op de huid. Een ander moet het daarentegen (sterk) verdunnen. Wanneer je nog niet bekend bent met essentiële olie en de reactie ervan op de huid adviseren wij altijd de essentiële olie te verdunnen met een draagolie. Ook bij een gevoelige huid of een oudere huid hebt geldt dit advies. Zo minimaliseer je de kans op een overgevoelige reactie van de huid. Bij een overgevoelige reactie kunnen jeuk, roodheid, blaartjes en zwelling optreden.

Verdun NOOIT met water

Mocht je vergeten zijn een draagolie te gebruiken, per ongeluk een hete olie in je oog gewreven hebben of de huid laat een overgevoelige reactie zien, gebruik dan altijd een draagolie om de essentiële olie te verdunnen. NOOIT WATER!! De poriën gaan verder open staan waardoor de overgevoelige reactie heftiger wordt en langer aanhoudt. In tegenstelling tot water neemt draagolie de essentiële olie op.

Voorbeelden van draagoliën en hun voordelen

Er zijn veel soorten draagoliën en iedere draagolie kent zijn eigen voordelen. Hieronder noem ik de meest gebruikte draagoliën met hun voordelen.

Sesamolie

Sesamzaden

Een aantal voordelen van sesamolie:

 • rijk aan omega 6 vetzuren en heeft een ontgiftende werking
 • positief effect op de geest
 • trekt snel in
 • heeft het vermogen om in olie oplosbare toxische stoffen aan zich te binden om vervolgens, via het bloed en andere kanalen, dit uit het lichaam te verwijderen

Sesamolie is naast goed voor de huid, goed voor het hart, de spijsvertering en diabetes.  Bovendien beschikt sesamolie over onder andere antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen.

Olijfolie

Een olie die veel mensen in huis hebben is olijfolie. Olijfolie heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Doordat olijfolie beschikt over voedende eigenschappen is het erg geschikt voor de droge huid. En misschien had je dit niet verwacht, het is ook goed te gebruiken als een natuurlijk alternatief voor scheerschuim. Qua geur is olijfolie vrij sterk en trekt langzaam in.​

olijven plant

​(Gefractioneerde) Kokosolie

coco's noten

(Gefractioneerde) Kokosolie voedt en hydrateert zowel de huid als het haar. (Gefractioneerde) Kokosolie werkt onder andere antibacterieel. Kokosolie is een vaste substantie maar door een klontje tussen je handen te wrijven wordt het zacht en vloeibaar. Wil je genieten van de voordelen van kokosolie maar gaat jouw voorkeur uit naar vloeibaar?

Dan is er gefractioneerde kokosolie. Het is uitermate geschikt voor massage doordat het is gedestilleerd waarmee het vloeibare deel van de kokosolie wordt afgescheiden.​

Voordelen van (gefractioneerde) kokosolie zijn:

 • laat geen vetlaagje achter op de huid
 • geurloos
 • trekt redelijk snel in de huid
 • geschikt voor alle huidtypes
 • versterkt het immuunsysteem
 • helpt eczeem tegen te gaan
 • geeft verlichting bij psoriasis

Gefractioneerde kokosolie als draagolie kopen? Neem contact met ons op voor de meest voordelige optie.

Jojoba olie​

​Deze olie heeft een neutrale geur en wordt veelal ingezet bij huidproblemen. Ook heeft het een ontsmettende werking. Het kan gebruikt worden voor ieder huidtype, werkt goed tegen eczeemen acne. Jojoba olie heeft een herstellende werking bij littekens.​

Amandel olie​

Amandelolie is geschikt voor alle huidtypes. In het bijzonder voor de (over-)gevoelige, rijpere en/of droge huid. Ook wordt amandel olie aangeraden tegen eczeem. Amandelolie trekt snel in, voedt de huid en het aroma is licht zoet en nootachtig.

Belangrijk: Bij een notenallergie vermijdt amandelolie, het advies is voor een andere draagolie te kiezen.

amandel plant

Verhoudingen draagolie en essentiële olie

Draagolie verhoudingen

Tabel hoe je essentiële olie kunt verdunnen

Persoonlijke voorkeur

​​Welke draagolie je kiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur en heeft te maken met geur, smeerbaarheid en het doel.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar ten eerste amandelolie en ten tweede gefractioneerde kokosolie. Amandel olie gebruik ik bovenal om bodyoliën mee te maken. Ik neem dan een leeg flesje, amandel olie en voeg daaraan toe 10 a 15 druppels essentiële olie naar keuze. Amandelolie vind ik lekker smeren, trekt snel in en heeft een aangename geur. Gefractioneerde kokosolie gebruiken we hoofdzakelijk voor de AromaTouch behandelingen en daarnaast het behandelen/ insmeren van de voeten.

Dit wil je echt weten over essentiële olie

Is essentiële olie gevaarlijk?

Hoe pas ik essentiële olie toe?

Essentiële olie

9 Redenen waarom je essentiële olie zou willen gebruiken

 

>