Hoe pas ik essentiële olie toe?

Hoe pas ik essentiele olie toe

Essentiële olie is krachtig mits het op één van deze drie effectieve manieren wordt toegepast. Gelukkig worden steeds meer mensen bewust van de voordelen die essentiële olie kan hebben op de gezondheid. Toch zijn er veel mensen die niet weten dat essentiële olie op 3 manieren toe te passen is.

Als je niet weet hoe je ze kunt toepassen zullen ze je niet optimaal ondersteunen en in sommige gevallen kan het best vervelend uitpakken. Meer hierover kun je lezen in onze blogpost over essentiële olie en veiligheid.

​Zelf was ik me ook niet bewust van deze, maar liefst 3, toepassingsmogelijkheden. Nu ik dit wel weet en ik essentiële olie dagelijks gebruik om mijn gezondheid te ondersteunen wil ik graag deze 3 effectieve manieren met jou delen.

​Ik ga je niet alleen vertellen wat deze manieren zijn, ik geef ook ondersteunende tips met toepassingsvoorbeelden. Dus blijf lezen tot het einde en mis niets.

3 EFFECTIEVE MANIEREN OM ESSENTIËLE OLIE TOE TE PASSEN

Aromatisch (Inhalatie)​

De meest bekende methode om pure therapeutische essentiële oliën te gebruiken is door aromatisch gebruik, ofwel door inhalatie. Deze methode heeft de voorkeur in vele delen van Europa. Veel mensen kennen essentiële olie van de ‘lekkere geur’ die het verspreidt.​

Olfactorisch systeem​

Het inademen van essentiële oliën is zeer effectief in de meeste gevallen. Het stimuleert het olfactorisch systeem, dat een grote invloed heeft op de hersenen.​

Door het inhaleren van essentiële olie worden er geurmoleculen ingeademd via de neus. De neus is ons reukorgaan die nauw verbonden is met het limbisch systeem. Het limbisch systeem is een groep structuren in de hersenen die betrokken zijn bij oa emotie, lange termijn geheugen, genot en motivatie. Ook het autonoom zenuwstelsel, de hormonen, het reguleren van de bloeddruk en hartritme mogen niet ontbreken.​

Naast het limbisch systeem heeft het inhaleren van essentiële olie ook invloed op het ademhalingssysteem. Via de neus komen de moleculen ook terecht in het ademhalingssysteem, denk hierbij aan de longen.

Het aromatisch toepassen van essentiële oliën lijkt misschien simpel maar heeft een grote invloed op ons gehele lichaam. Op deze manier kun je dus genieten van de vele voordelen, kracht, diepgaande effecten én medicinale werking van essentiële oliën.​

Diffuser​​

Voor het verdampen van essentiële olie wordt een diffuser geadviseerd, ook wel aroma verstuiver genoemd. Wij adviseren altijd gebruik te maken van essentiële olie met therapeutische kwaliteiten in combinatie met een diffuser.​

Bij het aanschaffen van een diffuser is het van belang dat je kiest voor een diffuser die het aroma verdampt door hoge trilling in koud water. Op deze manier behoudt de olie de therapeutische kwaliteiten. Bij verhitting, in bijvoorbeeld een aromabrander, worden de therapeutische kwaliteiten verbrand.

​Wanneer wil je essentiële olie aromatisch gebruiken?

Aromatisch gebruik van essentiële olie is een makkelijke manier om van de goede eigenschappen van essentiële olie te profiteren. Als je essentiële olie in de kamer verdampt dan heeft er iedereen profijt van. Daarom is deze manier van toepassen uitermate geschikt om de gemoedstoestand in een ruimte of de hormonale huishouding gunstig te beïnvloeden. 

Tips

 • 1 druppel in je hand, je handen tegen elkaar wrijven en dit vanuit de handen diep inhaleren.
 • 1 of meerdere druppels Lavendel op een tissue druppelen en naast het kussen leggen om een diepe slaap te bevorderen.
 • Heb je geen diffuser? Neem dan een plantenspuit, meng 6 delen water met 1 deel vodka en essentiële olie (aantal druppels naar eigen voorkeur)

Topisch (op de huid)

​Soms kunnen essentiële oliën direct op de huid of aangedaan gebied aangebracht worden. Wij adviseren, overigens voor alle toepassingen, alleen CPTG geteste oliën. Simpel omdat oliën diverse tests moeten ondergaan om gekwalificeerd te worden als betrouwbare en veilige olie. Ook zijn CPTG oliën 100% natuurlijk en van de allerbeste kwaliteit, zonder chemicaliën en pesticide.

Waarom zou ik essentiële olie op mijn huid aanbrengen?​

Essentiële oliën hebben, naast antibacteriele eigenschappen, ook kalmerende en herstellende eigenschappen. Ze worden makkelijk door de huid opgenomen door de natuurlijke moleculaire samenstelling.

Dit maakt dat het uitstekend toe te passen is bij een onrustige huid, in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld, acne, psoriasis, schaafwonden, brandwonden etc. De essentiële olie kan puur aangestipt worden op de plekken of vermengd worden met een creme of draagolie.​

Toen ik mijn hand behoorlijk had gebrand aan de oven heb ik het behandeld met lavendel essentiële olie. Toen de ontsteking weg was heb ik Frankincense essentiële olie gebruikt om de celvernieuwing te ondersteunen. Het litteken is bijna niet meer te zien.​

Belangrijk bij topisch gebruik

Wat staat er op het flesje?​

Ben je onbekend met essentiële olie op de huid of een nieuwe essentiële olie? Kijk altijd eerst of het toe te passen is op de huid. Staat er niets op het flesje, gebruik het dan zeker niet.

Staat er op het flesje dat je het topisch toe kunt passen? Dan moet je eerst uittesten of jouw huid de essentiële olie kan verdragen. Wij geven altijd het advies om een olie te verdunnen met een draagolie. Dit kan bijvoorbeeld olijf-, amandel-, of gefractioneerde kokosolie zijn.

Veel essentiële oliën zijn ook rechtstreeks op de huid aan te brengen. Test dit eerst uit op een klein stukje huid. Bij roodheid, irritatie of jeuk, verdun de aangebrachte olie dan met een draagolie. Vertoont je huid geen reactie, dan kun je veilig de olie toepassen op de huid.​

Hete oliën en kinderen​

Aandacht is geboden bij ‘hete’ oliën en bij kinderen. Hete oliën en essentiële olie bij gebruik bij kinderen en mensen met een gevoelige huid dienen altijd verdund te worden met een draagolie. Hete oliën zijn oa Oregano, Kruidnagel, Kaneel en Cassia.

Tips

 • Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan het badwater en geniet minstens vijftien minuten
 • Bij zonnebrand mix een sprayflacon water met een aantal druppels Lavendel en Pepermunt essentiële olie. Lavendel verzacht en Pepermunt verkoelt de huid.
 • Bij acne mix een aantal druppels Tea Tree en Lavendel door de huidcreme. Tea Tree heeft een antibacteriële werking.

Intern (inwendig)

Veel essentiële oliën worden algemeen beschouwd als veilig voor inname

Zelf gebruik, en vertrouw, ik alleen essentiële oliën met het CPTG keurmerk voor inwendig gebruik. Informeer goed en raadpleeg het etiket altijd. Niet alle essentiële oliën met CPTG keurmerk zijn voor intern gebruik.​

Essentiële oliën kunnen ook als voedingssupplementen worden gebruikt om zo onze gezondheid te ondersteunen. Sommige essentiële oliën hebben krachtige anti-oxiderende eigenschappen. Andere helpen bij het ondersteunen van de ontstekingsreactie in de cellen.

Tips​

Er zijn verschillende manieren om essentiële olie intern te gebruiken. Een aantal voorbeelden:

 • Innemen met water
 • Neem de essentiële olie in een lege capsule in
 • Innemen met een lepel honing
 • Onder de tong
 • Een leuke en heerlijke manier om te genieten van de inname van essentiële olie is door ermee te koken

Minder = Meer

Essentiële olie is van nature erg krachtig. Net als bij veel andere natuurproducten geldt ook voor essentiële olie: Minder = meer!

Je werkt met druppeltjes. Het is zonde van je portemonnee én de olie om meer te gebruiken dan nodig is.

Wel adviseren we consistent gebruik van de olie. De olie aanbrengen, inhaleren en/of innemen en dit regelmatig herhalen geeft het beste resultaat.

Gebruik deze 3 manieren om uit te vinden welke manier het beste resultaat geeft. Dit is voor iedereen en iedere situatie anders.​

Dit wil je echt weten over essentiële olie

Is essentiële olie gevaarlijk?
Is essentiële olie gevaarlijk? Doordat er steeds meer essentiële oliën verkrijgbaar zijn, met verschillende prijs, kwaliteit en toepassingsmogelijkheden, ontstond bij[...]
>