Is essentiële olie gevaarlijk?

Is essentiële olie echt veilig?

0 comments

Is essentiële olie gevaarlijk? Doordat er steeds meer essentiële oliën verkrijgbaar zijn, met verschillende prijs, kwaliteit en toepassingsmogelijkheden, ontstond bij mij de vraag: Welke olie is nu veilig? Hoe vermijd ik gevaarlijke essentiële olie? En sterker nog: Hoe weet ik dat??

Ik heb hier onderzoek naar gedaan. Lees dit artikel, bespaar je veel ellende en ontdek voor jezelf welke impact dit kan hebben.

Herken jij dit ook?

Tot anderhalf jaar geleden kende ik essentiële olie alleen van de ‘lekkere geurtjes’ die ze verspreiden. Ik deed een essentiële olie in een oliebrander of geurkruikje en in korte tijd verspreidde de geur zich door de ruimte.

Ik was me er niet van bewust dat ik essentiële olie ook kon gebruiken ter ondersteuning van mijn gezondheid. Op advies van een deskundige ben ik essentiële olie gaan gebruiken.

De mogelijkheden die het biedt zijn fenomenaal. Door mijn onderzoek kwam ik er ook achter dat er een groot verschil zit in essentiële oliën en er ook een groot misverstand is ontstaan rondom het gevaar én de veiligheid van essentiële olie.

Om te beginnen, en gelijk al één en ander te verduidelijken, leg ik graag de typen essentiële olie uit.

Welke typen essentiële oliën zijn er verkrijgbaar?

Typen essentiële oliën

Naast de verschillende soorten essentiële oliën zoals Pepermunt, Lavendel en Citroen zijn er 4 typen essentiële oliën verkrijgbaar. De veiligheid speelt hier een grote rol.

Type 1: Synthetische oliën

De meeste essentiële oliën, die vaak in de winkel te verkrijgen en goedkoper zijn, zijn op een synthetische wijze vervaardigd. Deze oliën worden vaak gebrand in een oliebrander en worden toegevoegd aan bijvoorbeeld toiletspray, allesreiniger en parfum met maar 1 doel: de geur. Deze synthetische essentiële oliën komen het meeste voor en je kent ze waarschijnlijk wel.

Het voordeel is dat ze lekker ruiken. Het grote nadeel is dat ze geen heilzame werking hebben en sterker nog, het kan zelfs grote schade toebrengen aan de gezondheid. Kijk goed op het etiket en wees voorzichtig.

Type 2: GRAS (Generally Recognized As Safe)

Om additieven in voedingsmiddelen, medicijnen en cosmetica te reguleren heeft de FDA bevoegdheid om deze middelen te keuren voor menselijke consumptie. Denk hierbij aan essences voor cakes, een hoestdrankje met een smaakje etc. Dit wordt gekenmerkt als GRAS.

Er zijn ook essentiële oliën die gekenmerkt worden als GRAS. Deze, als veilig beschouwde essentiële oliën, zijn voor inname geschikt in de aanbevolen dosering. Dat een essentiële olie gekenmerkt is als GRAS wil niet automatisch zeggen dat het een therapeutische waarde heeft en puur is. Laat je goed informeren.​

Niet alle essentiële oliën zijn voor inname geschikt. Een voorbeeld van een essentiële oliën die niet gekenmerkt wordt als GRAS is Cederhout.

Type 3: Therapeutische graad

Een essentiële olie met therapeutische graad betekent dat het voordelen kan hebben voor de gezondheid. Jammer genoeg weten we niet of het gemengd is en wat er aan toegevoegd is. Belangrijk is om te weten of de therapeutische graad olie die je wilt gaan gebruiken puur essentiële olie is of toch gemengd met bijvoorbeeld alcohol. Lees altijd het etiket, bekijk eventuele waarschuwingstekens en onderzoek of het veilig te gebruiken is.

Type 4: CPTG Certified Pure Therapeutic Grade

CPTG

Gelukkig is er voor essentiële olie een keurmerk ontwikkeld, genaamd CPTG. doTERRA heeft dit keurmerk ontwikkeld en wordt ook buiten doTERRA gebruikt om de beste kwaliteit essentiële olie te produceren en te garanderen. Daarnaast wordt het door een onafhankelijke 3e partij getest.

De essentiële olie is met CPTG keurmerk is gecertificeerd, puur is en met therapeutische graad. Dit geeft de garantie dat de essentiële olie over de beste kwaliteit beschikt.  100% Puur, biologisch, organisch en vrij van chemicaliën, pesticiden, vulstoffen etc.

Met een essentiële olie met CPTG keurmerk heb je naar mijn mening de beste essentiële olie in handen die te verkrijgen is. Wel wordt geadviseerd in een aantal situaties oplettend te zijn, hierover verderop meer informatie.

Is essentiële olie gevaarlijk?

Wij hebben 2 criteria samengesteld waaraan je kunt bepalen of een essentiële olie wel of niet gevaarlijk is. Deze criteria zijn:

  • Een juist product (kies, daar waar het gaat om jouw gezondheid en die van jouw dierbaren, voor een goed en veilig product. Laat je niets wijsmaken, verdiep je in het merk van het product, ga na wat anderen erover zeggen en trek jouw eigen conclusie). 
  • De juiste kennis (je hoeft geen expert te zijn om veilig aan de slag te gaan met essentiële olie. Wel is het raadzaam om je in de materie en mogelijkheden te verdiepen en betrouwbare bronnen te raadplegen)

Essentiële olie gebruik

Ieder CPTG flesje essentiële olie beschikt over een beschrijving hoe de olie toegepast kan worden; Aromatisch (verstuiven), Topisch (op de huid) of Intern (innemen). 

Doe daarnaast ook jouw eigen onderzoek, je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel druppels je kunt toepassen. Verdiep je in de olie en het bedrijf (op de website van doTERRA staat heel veel waardevolle informatie). Wij hebben gemerkt dat het Modern Essentials naslagwerk een goed boek is dat je als leidraad kunt gebruiken. 

Denk nu alsjeblieft niet, hoe meer druppels essentiële olie ik gebruik des te beter het is. Omdat de oliën van doTERRA puur zijn hoef je maar zeer weinig te gebruiken. Het is beter meerdere malen per dag 1 a 2 druppels te gebruiken dan 1x veel.

Een aantal aandachtspunten

Eerste gebruik

Essentiële olie verdunnen met draagolie

Ben je nog niet bekend met essentiële olie en de reactie ervan op jouw huid? Het advies is altijd om het eerst te verdunnen met een draagolie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kokos-, amandel-, olijfolie. Onverdund essentiële olie aanbrengen op de huid kan huidirritatie of een allergische reactie veroorzaken.

Spoel nooit af met water

Bij een overgevoelige reactie van de huid op de toepassing van een essentiële olie is mogelijk een eerste reactie: afspoelen met water. Doe dit nooit. Het gebruik van water zorgt ervoor dat de poriën open gaan en de reactie heftiger wordt en langer aanhoudt. Aangeraden wordt om een draagolie op een doekje aan te brengen en dit plaatselijk op de aangedane huid aan te brengen. 

Hete olie

Zogenoemde ‘hete’ oliën voelen echt heet aan als je dit aanbrengt op de huid. Geadviseerd wordt om voor gebruik een hete olie altijd te verdunnen met een draagolie. Voorbeelden van ‘hete’ oliën zijn Oregano, Kruidnagel, Kaneel, Tijm en Cassia.

Zwangerschap

Zwanger

Bij zwangerschap is het van groot belang om onderzoek te doen en advies te vragen van een deskundige. CPTG essentiële oliën zijn veilig alleen dient bij zwangerschap rekening gehouden te worden dat niet alle oliën gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld essentiële oliën die invloed hebben op de hormonen dienen vermeden te worden. Informeer goed welke olie veilig te gebruiken is tijdens en na de zwangerschap.

Baby’s en kinderen

Baby's en kinderen

Verdun bij baby’s altijd de essentiële olie sterk met een draagolie. Kies ook altijd een milde olie zoals Lavendel. Breng het mengsel eerst aan onder de voetjes. De voeten zijn altijd een veilige plek om mee te beginnen. Houdt goed in de gaten hoe de baby reageert.

Bij kinderen hangt het af van de leeftijd welke oliën geschikt zijn. Informeer naar de mogelijkheden bij een deskundige. Blijf bij kinderen wel verdunnen met een draagolie. Naar mate ze ouder worden en je weet hoe ze reageren op een olie kun je minder draagolie gebruiken. Blijf altijd alert!

Veel essentiële oliën zijn toe te passen bij baby’s en kinderen. Houdt wel altijd essentiële olie buiten bereik van baby’s en kinderen.

Ouderen

Ouderen

Essentiële olie is bij ouderen juist goed in te zetten om het lichaam te ondersteunen. Wel wordt de huid dunner en gevoeliger. Daarom is het raadzaam om essentiële olie te verdunnen met een draagolie als deze op de huid aangebracht wordt.

Bij het verstuiven van essentiële olie is verdunnen niet nodig.

Fotosensitiviteit bij citrus essentiële oliën

Eenvoudig uitgelegd betekent dit dat Citrus essentiële olie in combinatie met zon- of UV een lichte verkleuring van de huid of blaartjes kan veroorzaken. Om dit te voorkomen adviseren we minimaal 12 uur te laten tussen het aanbrengen van de essentiële olie op de huid en het blootstellen aan de zon of UV licht.

Onder citrusoliën wordt oa verstaan Citroen, Grapefruit, Limoen, Bergamot en Sinaasappel.

Tot slot

Je weet nu dat een essentiële olie niet gevaarlijk hoeft te zijn. Het heeft alles te maken met jouw gezonde verstand te gebruiken en daar waar je twijfelt, verdiep je er verder in. 

Natuurlijk kun je ook een CPTG olie van doTERRA niet te pas en te onpas gebruiken. De meest voorkomende aandachtspunten hebben we behandeld zodat je ook hierbij essentiële olie op een verantwoorde en veilige manier kunt gebruiken.

Ik begrijp het!!

Essentiële olie is veilig als je een goed product gebruikt en je verdiept in de mogelijkheden en het product. Het gaat om jouw gezondheid. Neem geen genoegen met minder als je weet dat CPTG oliën van doTERRA jou het beste kunnen ondersteunen.

Voor meer essentiële olie tips, nieuwtjes en meer

Dit wil je echt weten over essentiële olie

Zonder zorgen aan de slag met essentiële olie
We kunnen nog zoveel willen bereiken door essentiële olie te gebruiken maar als je aan de slag wilt gaan en[...]
Hoe pas ik essentiële olie toe?
Essentiële olie is krachtig mits het op één van deze drie effectieve manieren wordt toegepast. Gelukkig worden steeds meer mensen[...]
Essentiële olie kopen waar moet ik opletten?
Essentiële olie kopen is hip Essentiële kopen in de wirwar van aanbieders kan een uitdaging zijn. Mede door een groeiende aantal[...]

About the Author

Follow me

Wellness Advocate | Coach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>