Is essentiële olie gevaarlijk?

Is essentiële olie echt veilig?

Is essentiële olie veilig? Tot anderhalf jaar geleden kende ik essentiële olie alleen van de ‘lekkere geurtjes’ die ze verspreiden. Ik deed een essentiële olie in een oliebrander of geurkruikje en in korte tijd verspreidde de geur zich door de ruimte.

Ik was me er niet van bewust dat ik essentiële olie ook kon gebruiken ter ondersteuning van mijn gezondheid. Vanwege mijn aanhoudende klachten ben ik op advies van een deskundige essentiële olie gaan gebruiken. Het resultaat was verbluffend!

Doordat er verschillende soorten essentiële oliën zijn met verschillende prijs, kwaliteit en toepassingsmogelijkheden ontstond bij mij de vraag: Welke olie is nu veilig? En sterker nog: Is essentiële olie wel echt veilig??

​Ik heb hier onderzoek naar gedaan. Wat ik heb ontdekt en welke impact dit kan hebben lees je in dit artikel.

Quick Navigation

Welke typen essentiële oliën zijn er verkrijgbaar?

Naast de verschillende soorten essentiële oliën zoals Pepermunt, Lavendel en Citroen zijn er 4 typen essentiële oliën verkrijgbaar. De veiligheid speelt hier een grote rol. Welke typen zijn er?​

Typen essentiële oliën

Synthetische oliën

De meeste essentiële oliën, die vaak in de winkel te verkrijgen en goedkoper zijn, zijn op een synthetische wijze vervaardigd. Deze oliën worden vaak gebrand in een oliebrander en worden toegevoegd aan bijvoorbeeld toiletspray, allesreiniger en parfum met maar 1 doel: de geur.

Deze synthetische essentiële oliën komen het meeste voor. Ze hebben geen heilzame werking (therapeutische graad). Sterker nog, het kan zelfs grote schade toebrengen aan de gezondheid. Kijk goed op het etiket en wees voorzichtig.

GRAS (Generally Recognized As Safe)​

Om additieven in voedingsmiddelen, medicijnen en cosmetica te reguleren heeft de FDA bevoegdheid om deze middelen te keuren voor menselijke consumptie. Dit wordt gekenmerkt als GRAS.​

Er zijn ook essentiële oliën die gekenmerkt worden als GRAS. Deze, als veilig beschouwde essentiële oliën, zijn voor inname geschikt in de aanbevolen dosering. Dat een essentiële olie gekenmerkt is als GRAS wil niet automatisch zeggen dat het een therapeutische waarde heeft en puur is. Laat je goed informeren.​

Niet alle essentiële oliën zijn voor inname geschikt. Een voorbeeld van een essentiële oliën die niet gekenmerkt wordt als GRAS is Cederhout.

Therapeutische graad​

Een essentiële olie met therapeutische graad betekent dat het voordelen kan hebben voor de gezondheid. Jammer genoeg weten we niet of het gemengd is en wat er aan toegevoegd is.Belangrijk is om te weten of de therapeutische graad olie die je wilt gaan gebruiken puur essentiële olie is of toch gemengd met bijvoorbeeld alcohol. Lees altijd het etiket, bekijk eventuele waarschuwingstekens en onderzoek of het veilig te gebruiken is.

CPTG Certified Pure Therapeutic Grade​

Gelukkig is er voor essentiële olie een keurmerk ontwikkeld, genaamd CPTG. De essentiële olie is gecertificeerd, puur is en met therapeutische graad. Dit geeft de garantie dat de essentiële olie over de beste kwaliteit beschikt, onder andere 100% puur, biologisch, organisch en vrij van chemicalicalien, pesticiden, vulstoffen etc.

Met een essentiële olie met CPTG keurmerk heb je naar mijn mening de beste essentiële olie in handen die te verkrijgen is. Wel wordt geadviseerd in een aantal situaties oplettend te zijn:

Eerste gebruik

Ben je nog niet bekend met essentiële olie en de reactie ervan op jouw huid? Het advies is altijd om het eerst te verdunnen met een draagolie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kokos-, amandel-, olijfolie. Onverdund essentiële olie aanbrengen op de huid kan huidirritatie of allergische reactie veroorzaken.

Nooit afspoelen met water!

Zowel bij baby’s, kinderen en volwassenen geldt bij een overgevoelige reactie nooit afspoelen met water. Dit zorgt ervoor dat de poriën open gaan en de reactie heftiger wordt en langer aanhoudt. Smeer dan altijd de huid in met een draagolie.

Hete olie​

Zogenoemde ‘hete’ oliën voelen echt heet aan als je dit aanbrengt op de huid. Geadviseerd wordt een hete olie altijd te verdunnen met een draagolie. Voorbeelden van ‘hete’ oliën zijn Oregano, Kruidnagel, Kaneel, Tijm en Cassia.

Zwangerschap​

Bij zwangerschap is het van groot belang om onderzoek te doen en advies te vragen van een deskundige. CPTG essentiële oliën zijn veilig alleen dient bij zwangerschap rekening gehouden te worden dat niet alle oliën gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld essentiële oliën die invloed hebben op de hormonen dienen vermeden te worden. Informeer goed welke olie veilig te gebruiken is tijdens en na de zwangerschap.

Baby’s en kinderen​

Verdun bij baby’s altijd de essentiële olie sterk met een draagolie. Kies ook altijd een milde olie zoals Lavendel. Breng het mengsel eerst aan onder de voetjes. De voeten zijn altijd een veilige plek om mee te beginnen. Houdt goed in de gaten hoe de baby reageert.

Bij kinderen hangt het af van de leeftijd welke oliën geschikt zijn. Informeer naar de mogelijkheden bij een deskundige. Blijf bij kinderen wel verdunnen met een draagolie. Naar mate ze ouder worden en je weet hoe ze reageren op een olie kun je minder draagolie gebruiken. Blijf altijd alert!

Ondanks dat veel essentiële oliën zijn toe te passen bij baby’s en kinderen houdt essentiële olie buiten bereik van baby’s en kinderen.​

Ouderen​

Wees ook bij ouderen voorzichtig met het aanbrengen van essentiële oliën. De huid wordt dunner en in veel gevallen ook gevoeliger. Verdun bij ouderen ook de essentiële olie met een draagolie.

Fotosensitiviteit bij citrus essentiële oliën​

Gebruik van Citrus essentiële olie in combinatie met zon- of UV licht kan verkleuring van de huid of blaartjes veroorzaken. Om dit te voorkomen laat minimaal 12 uur tussen het aanbrengen van de essentiële olie op de huid en het blootstellen aan de zon of UV licht.

Onder citrusoliën wordt oa verstaan citroen, grapefruit, limoen, bergamot en sinaasappel.

Dit wil je echt weten over essentiële olie

Zonder zorgen aan de slag met essentiële olie
We kunnen nog zoveel willen bereiken door essentiële olie te gebruiken maar als je aan de slag wilt gaan en[...]
Hoe pas ik essentiële olie toe?
Essentiële olie is krachtig mits het op één van deze drie effectieve manieren wordt toegepast. Gelukkig worden steeds meer mensen[...]
Essentiële olie kopen waar moet ik opletten?
Essentiële olie kopen is hip Essentiële kopen in de wirwar van aanbieders kan een uitdaging zijn. Mede door een groeiende aantal[...]

>
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE