Feiten & fabels over de essentiële olie werking

essentiële olie werking

Twijfel je nog over de essentiële olie werking? Is het te mooi om waar te zijn? Dat is super!! Dit artikel zal waardevol voor jou zijn.

Wij nemen je mee in de wereld van veel voorkomende, belangrijke, feiten & fabels om jouw ontdekkingsreis met essentiële olie te laten slagen.

Om eerlijk te zijn, ik ben blij dat je sceptisch bent en vraagtekens zet over de essentiële olie werking, ik was het ook! Alleen op deze manier kom je achter de antwoorden op vragen die je hebt.

Als extra tip geef ik je nog mee, neem nooit iets als waarheid aan en doe altijd jouw eigen onderzoek. Ook over wat wij schrijven. Ga het zelf ervaren. Alleen jouw eigen waarheid telt!

Waarom feiten & fabels?

Omdat ik heb ervaren en ook hoor dat de drempel best hoog kan zijn om essentiële olie te gaan ervaren. Daarbij komt dat de beschikbare info over de essentiële olie werking steeds meer wordt. Er is veel betrouwbare info beschikbaar maar helaas ook het tegenovergestelde. Met dit artikel hoop ik jou een stevige basis te geven.

#1: Essentiële olie is veilig om in te nemen

Nee, dit is zeker per definitie niet waar en enige toelichting is gewenst.

Essentiële oliën zijn verkrijgbaar in vele soorten en merken. Stel je hebt essentiële oliën in huis van een merk dat bekend staat op zijn goede kwaliteit oliën. Dit wil niet automatisch zeggen dat al deze oliën ook voor inname geschikt zijn.

Vermeld moet worden op het flesje dat het voor inname geschikt is. Daarnaast is ieder lichaam uniek.

Wanneer je zeker weet dat een essentiële olie voor inname geschikt is geldt altijd ‘Less is More’ en luister naar je lichaam. Vergeet niet dat 1 druppel essentiële olie erg krachtig is, er zijn bijvoorbeeld 116 KILO!! Pepermunt blaadjes nodig om 45 gram Pepermunt essentiële olie te maken. 1 Druppel Pepermunt essentiële olie staat gelijk aan de therapeutische werking van 28 kopjes Pepermunt thee. Je begrijpt, essentiële olie voor inname dient met zorg en respect gebruikt te worden.

Als op het flesje staat dat het geschikt is voor inname neem dan nooit een essentiële olie in zonder gecertificeerd keurmerk. Wij gebruiken, en adviseren, doTERRA essentiële olie met CPTG keurmerk.

#2: “Therapeutische graad” is een verzinsel

Een therapeutische graad essentiële olie wil zeggen dat het in te zetten is voor therapeutisch gebruik van essentiële olie.

Over dit punt wordt veel gezegd en geroepen, sommige waar, sommige niet waar. Zo wordt op sommige pagina’s beweerd dat de naam ‘Therapeutische graad’ alleen maar als marketing tool ingezet wordt. Ook wordt beweerd dat het door bedrijven zelf wordt bedacht om meer omzet te draaien. Dit is helaas in sommige gevallen waar.

Ik begrijp dat dit enige verwarring kan oproepen. Een belangrijke vraag die je jezelf zou kunnen stellen is: Hoe bepaal ik, wanneer ik ‘therapeutische graad olie’ op een flesje ziet staan dat dit ook echt over de beste kwaliteit olie beschikt? Mijn antwoord is simpel: Door van te voren jouw onderzoek te doen naar het bedrijf.

Het gaat om jouw gezondheid, of de gezondheid van iemand die je lief hebt, daar wil je alleen het beste voor toch? Het gaat hier niet om een pakje boter of krop sla…

Zoals ik al eerder benoemde zijn wij fan van het merk doTERRA. Alle essentiële oliën van doTERRA beschikken over het CPTG keurmerk. Dit keurmerk is door doTERRA ontwikkeld om de best mogelijke kwaliteit essentiële olie te garanderen.

Nu denk je misschien: ‘Da’s lekker, zo kunnen ze de kwaliteit zelf beïnvloeden’, ik dacht het wel in het begin.. Een groot verschil met andere bedrijven is dat naast de zeer strenge eisen waaraan een olie moet voldoen het ook meerdere malen getest wordt. Ook door een externe partij.

Resumé: Het antwoord op de stelling is niet simpel met ja of nee te beantwoorden. Met betrekking tot de doTERRA oliën betekent ‘Therapeutische graad’ zeker geen verzinsel maar een onderbouwd en grondig getest begrip.

#3: Essentiële olie verdunnen is beter

Hier kunnen we een duidelijk antwoord geven. Ja, het is beter om essentiële olie te verdunnen*. Waarom?

  • Verdunnen met een draagolie geeft minder kans op een overgevoelige reactie van de huid
  • De essentiële olie blijft langer op de huid en is dus langer werkzaam

* Dit geldt echter niet bij inname

#4: Het is veilig om essentiële olie puur in bad te gebruiken

De essentiële olie werking voor gebruik in bad dient een voorzorgsmaatregel, zorg altijd voor een emulgator. Je kunt hiervoor melk, yoghurt of sesamolie gebruiken. Wanneer geen emulgator gebruikt wordt verspreidt deze zich niet maar drijft op het water en komt direct in de huid. Wanneer de olie op deze manier combineert met de hitte en het water, kan dit zeer nare gevolgen hebben zoals roodheid en branderigheid.

Gebruik een emulgator en geniet van de heerlijke voordelen van essentiële olie en maak niet de fout die ik gemaakt heb. De eerste keer dat ik met essentiële olie in bad ging heb ik geen emulgator gebruikt. Geloof mij, dit nooit weer!

#5: Meer is beter

Dit dacht ik in het  begin en gebruikte met overmaat essentiële olie tot ik erachter kwam dat dit helemaal niet zo is. 

Essentiële olie is vluchtig dus veel aanbrengen heeft totaal geen zin. Breng een kleine hoeveelheid meerdere malen per dag aan tot het gewenste resultaat is behaald.

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Laat mij weten of er nog iets is waar je over twijfelt mbt de essentiële olie werking. Ik kom er persoonlijk bij je op terug.

Laat je het weten in het commentaarveld hieronder?
Laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen.

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS: Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contcten, Twitter volgers en Google+ kringen via de Share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen uit jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecer​tificeerde oliën.

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>