Haaruitval voorkomen en haargroei stimuleren

haaruitval haargroei

Kaal worden of last hebben van haaruitval vindt niemand fijn. Meestal kan je niets aan doen. Of het nu door erfelijkheid, ziekte, stress of voeding komt, kaal is kaal en je kunt bar weinig doen om dit te verbergen. De meesten horen bij de dokter dat er niks is wat je er aan kunt doen en je daarmee moet leren leven.

Zoals je ons altijd zal horen zeggen, het is jouw hoofd, jouw haar dus neem verantwoording. Trek je stoute schoenen en ga op onderzoek. Jouw vriendelijke dokter heeft alleen 10 min tot zijn beschikking dus wees verstandig en doe naast de uitslag van de dokter ook jouw eigen onderzoek.

Mijn haaruitval verhaal

De oplossingen die er zijn voor haaruitval zijn niet zaligmakend, je moet er mee leren leven. Ja hoor, ik kreeg dat ook te horen bij de dokter. Optimistisch als ik ben heb ik mij in eerste instantie berust op het feit dat ik mij helemaal kaal kan laten scheren en toch goed voor de dag kon blijven komen. Ook heb ik mij verdiept in de studies die over kale mannen hebben aangetoond dat je als sexier, sterker, mannelijker en succesvoller zou worden gezien.

Maar toen het puntje bij het paaltje kwam durf ik tot op de dag van vandaag niet mijn haren helemaal te scheren. Ik koos simpelweg om met minder haren op mijn hoofd door het leven te gaan.

Wat zijn mijn opties

Zoals bijna alles in het leven heb je altijd minstens twee opties. In mijn geval was het accepteren of er iets aan doen.

Je voelt het misschien al een beetje aankomen, ik ben gaan onderzoeken wat ik er allemaal WEL aan kan doen. Ik wil toch weten wat de oorzaken kunnen zijn wat je aan kunt doen, hoe je het kan voorkomen en stelde mezelf de vraag: ‘Ken ik iemand die dit probleem met succes heeft opgelost?’.

Wat ik allemaal ben tegengekomen deel ik met je in dit artikel.

De oorzaak van haaruitval

De oorzaken kunnen heel divers zijn. De grootse oorzaak van haaruitval is erfelijkheid oftewel Alopecia Androgenetica en dit is gekopppeld aan het hormoon DHT. Wil je meer hierover weten kijk naar de site van de vereniging alopecia-androgenetica.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Het stresshormoon cortisol
  • Bepaalde medicijnen
  • Ziektes als kanker
  • Te kort aan bv Vitamine B of Zink
  • Ontstekingen
  • Chemicaliën in eten en huidproducten

Deze oorzaken zijn, onder andere, verantwoordelijk voor het uitdunnen van je haar en haaruitval.

Wat kan je hieraan doen?

Als je gaat zoeken op haaruitval dan kom je de naam van Gerard Joling snel tegen. Hij heeft aardig wat pijnlijke behandelingen gehad. Op het laatst heeft hij wat gevonden die naar zijn mening goed heeft geholpen. Wat hem heeft geholpen heet HASCI-Methode.

Heel blij ging ik kijken wat het is en hoe het in het zijn werk gaat. Nou inderdaad, het is een mooie methode en het schijnt ook pijnloos te zijn. Maar toen ik de prijs zag had ik even de tijd nodig om bij te komen. Het kost nl tussen de 3000 en de 10000+ euro om zo’n behandeling te ondergaan.

Wat nog meer te doen bij haaruitval

Ik moet eerlijk zeggen, ik was blij met de HASCI-Methode en dacht: ‘Vind ik niets kan ik er altijd nog naar kijken’. Gaandeweg vond ik namelijk heel veel andere dingen die je kunt gebruiken om je lichaam te ondersteunen. Denk aan voedsel, supplementen, cosmetica en essentiële olie. Met als doel haaruitval te voorkomen en haar te versterken kwam ik tot de volgende informatie.

Supplementen

Er is best wel veel te vertellen over supplementen en haargroei. Over het algemeen adviseert men:

Ashwaganda
Pompoenzaad olie
Proteïne
vitamine B complex
Omega Complex
Zink

Het is wel van belang dat als je supplementen en vitamines neemt dat ze organisch zijn, schoon van chemische middelen en niet geïsoleerd zijn. Dus ze moeten komen van whole foods. Ik had geluk, ik ontdekte dat ik de meeste van deze supplementen al inneem. Ik gebruik zelf de doTERRA shake en LLV (Life Long Vitality), hierin zit bijna alles wat ik nodig heb.

In het begin was ik een beetje voorzichtig, ik had vragen als van zal het wel goed zijn en merk je er iets van, maar omdat er 30 garantie op zit dacht ik: ‘Tja, ik heb niets te verliezen. Werkt het niet dan stuur ik de drie potjes terug’. Ik voel mij stukken beter nu dat ik LLV gebruik. Mocht je meer willen weten over dit product stuur mij een email.

Voedsel

Als je gaat kijken naar voedsel dan zul je twee categorieën vinden, wat wordt aangeraden en wat je beter kunt vermijden. Zorg altijd dat je voedsel schoon is en mijdt zoveel mogelijk toevoegingen. Het is de bedoeling dat jij jouw lichaam ontstekings- en parasiet vrij maakt zodat het lichaam zo goed mogelijk alle nutriënten kan opnemen.

Wat wel

Wat niet

Organisch eten
Chia zaad
Hennepzaad
Groene thee
Lijnzaad
Vette vis

Chemisch of bewerkt voedsel
Suiker
Slechte vetten
Alcohol
Cafeïne

Verzorgingsproducten

Dit is eentje die we vaak vergeten. Ik, althans, kocht verzorgingsproducten en keek vooral naar de prijs en niet naar de ingrediënten. Hopelijk maak jij wel betere keuzes dan dat ik heb gemaakt.

Het is in ieder geval handig om kritisch te kijken naar wat voor ingrediënten je allemaal gebruikt. Er zit namelijk overal een klein beetje schadelijke stoffen in verwerkt wat bij eenmalig gebruik geen kwaad kan doen. Maar als je bedenkt dat je sommige producten sinds baby gebruikt dan wordt het wel tijd om je zorgen te maken. Wil je meer hierover weten, lees dan dit blog over huidverzorging.

Essentiële Olie

Hier werd ik heel blij van. Vanaf oudsher gebruikt men essentiële oliën en plantenextracten om de haren mooi en gezond te houden. Jammer genoeg is vaak de echte essentiële olie in het product vervangen door een synthetische variant. Ruikt vaak net zo als pure essentiële olie maar doet verder niets. Ook kunnen de synthetische varianten wel degelijk schade veroorzaken.

Hieronder heb ik een lijst van essentiële oliën die je kunt gebruiken en ook voeg ik er een heerlijk ‘doe het zelf recept’ aan toe voor een shampoo, dan weet je zeker wat erin zin.

Lavendel

Lavendel is door zijn sterke antibacteriële en kalmerende eigenschappen een perfecte olie om te gebruiken bij allerlei problemen vooral als het stress gerelateerd is. De lavendel is goed tegen bacteriën en schimmels die de haarzakjes kunnen beschadigen.

Rozemarijn

Rozemarijn werkt helend voor de hoofdhuid. Het maakt de haren dikker en bevorderd haargroei. Ook geeft de Rozemarijn essentiële olie een boost aan de cellen en vertraagd het vergrijzingsproces.

Citroengras

Citroengras essentiële olie is een van mijn favorieten. Deze gebruik ik heel vaak, ook voor andere kwaaltjes. Deze essentiële olie maakt de hoofdhuid goed schoon, is een goed middel tegen roos, werkt effectief tegen stress en hoofdpijn. Je kunt een paar druppels in je shampoo flesje doen of samen met wat draagolie in je haren smeren.

Pepermunt

Pepermunt essentiële olie is een zeer toegankelijk olie. De meeste mensen die essentiële olie gebruiken hebben dit in huis samen met lavendel.

Ik adviseer altijd aan de mensen om te gebruiken wat je al in huis hebt. Ik geloof dat ons onderbewuste zeer intelligent is en het op voorhand al weet wat we nodig hebben. Daarom, heb altijd vertrouwen in jezelf en gebruik wat je al hebt. Pepermunt is goed tegen roos, verfrist jouw hoofdhuid en bevordert haargroei.

Clary Sage

Doordat Clary Sage gebruikt kan worden om stress helpen te verminderen en de cortisol levels in het lichaam te verlagen werkt het als een natuurlijk alternatief bij haaruitval dat stress gerelateerd is.

Ook geeft het de bloedcirculatie een boost en wordt het veelal ingezet bij het balanceren van vet haar en een vette hoofdhuid. Clary Sage is goed in zetten voor zowel het behandelen en voorkomen van haaruitval en roos.

Dit is in het kort wat ik allemaal heb gevonden door zelf op onderzoek te gaan. Neem niks van mij klakkeloos over. Ik hoop dat ik jou heb kunnen inspireren om zelf op onderzoek te gaan.

Misschien heb jij geen last van haaruitval maar wel last van iets anders. Ga niet bij de pakken neer zitten. Er is heel veel mogelijk, soms ingewikkeld maar anderzijds ook simpel die je zelf met gemak en plezier kunt realiseren. Mocht je vragen hebben of toevoegingen mail ons of plaats een reactie.

Een recept voor een geweldige shampoo

Voor deze shampoo zullen we beginnen met het maken van een basis kruiden shampoo en de benodigde essentiële oliën voor het bevorderen van haargroei toevoegen.

Haar boost shampoo

Ingrediënten

1/2 kop vloeibare Castile zeep
1/2 kop gedestilleerd of gefilterd water
4 theelepels kokos-, macadamia- of weide-schuim olie
14 druppels jojoba olie
10 druppels Lavendel
4 druppels Rozemarijn

Bereiding

In een glazen maatbeker combineer je Castile zeep met de helft van het water
Roer om te combineren
Voeg kokosolie toe en roer
Giet in een 8 oz glazen fles en voeg de jojoba olie, lavendel en rozemarijn-essentiële oliën toe.
Vul aan met het overgebleven water, sluit de fles goed af en schud stevig

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Heb jij nog een tip wat een bijdrage kan zijn?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen…

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Julian

PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ kringen via de share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn een hele hoop oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecertificeerde oliën. 

Julian Paulina

Wellness Advocate | Coach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE