Jouw keuken detoxen met deze 4 natuurlijke producten

keuken detoxen

Keuken detoxen?

Als ik praat over detoxen denk je misschien niet direct aan de keuken. Veel mensen associëren detox meer met het menselijk lichaam.

Met detox je keuken doel ik niet alleen op de bacteriën die je tegen kunt komen ik je keuken maar ook de verschillende schadelijke chemicaliën die ook in jouw keuken aanwezig kunnen zijn.

Uit angst voor bacteriën maken wij de keuken schoon met veel agressieve middelen. Deze middelen laten resten achter op ons aanrecht, ons fornuis en de vloeren. Vroeg of laat krijgen we ze binnen via onze luchtwegen of de huid.

Ik hoor je al denken, je zegt; 'ja, maar ik spoel het goed af en dan is het weg'. Dan heb ik een vraag voor je, als we weten dat het allemaal schadelijk is waarom gebruiken op het eerste plaats?

Misschien ben je met bepaalde merken opgegroeid misschien denk je dat je geen andere keuze hebt om je keuken schoon te maken.

In dit blogartikel heb ik maar liefst 4 recepten benoemd waarmee jij jouw keuken ook perfect kunt schoonmaken zonder ooit bang te hoeven zijn voor jouw gezondheid of die van jouw familie.

De keuken: een broedplaats van bacteriën

De keuken is het hart van het huis en de plek waar we ons eten bereiden. Het Voedingscentrum meldt dat er jaarlijks 700.000 mensen ziek worden naar aanleiding van een voedselinfectie. Een snel rekensommetje komt neer op 2.000 mensen per dag.

Plaatsen en voorwerpen die regelmatig in de keuken gebruikt worden en een broedplaats zijn voor bacteriën zijn onder andere de gootsteen, een snijplank, vaatdoekjes, hand- en theedoeken, de oven, de koelkast en een messenblok.

Schadelijk voor onze gezondheid

De ziekmakende bacteriën kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid. Daarom maken we regelmatig de keuken grondig schoon want we willen onze kinderen en onszelf niet blootstellen aan bacteriën die ons ziek kunnen maken.

Veel huishoudens maken gebruik van schoonmaakproducten zoals Ajax, Dasty, HG ovenreiniger en chloor. Wat deze producten gemeen hebben is dat ze direct te gebruiken zijn en grondig schoonmaken. Maar wat ze ook gemeen hebben is dat ze SCHADELIJK ZIJN voor onze gezondheid en het milieu....

Sommige producten kunnen zelfs kankerverwekkend zijn (chloor), geur- en kleurstoffen bevatten die de hormoonhuishouding kunnen verstoren, de huid verouderen en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. En dan te bedenken dat onze kinderen ook blootgesteld worden aan deze producten thuis of buitenshuis, of ze willen of niet.

We maken schoon omdat we geen ziekmakende bacteriën binnen willen krijgen maar waarom dan schadelijke producten gebruiken? Persoonlijk vind ik dit de omgekeerde wereld waar ik me pas sinds kort van bewust ben. Als jij jezelf en jouw kinderen niet meer wilt blootstellen aan deze chemicaliën die makkelijk te vermijden zijn, lees dan verder.

Natuurlijke alternatieven

Je zult verbaasd zijn over hoe simpel dit mogelijk is. En het is niet alleen simpel! Het is ook goedkoper, veiliger, gezonder en efficiënter. Speciaal voor jou heb ik recepten van een allesreiniger, glasreiniger, kookplaatreiniger, ovenreiniger en snijplankreiniger toegevoegd met essentiële oliën, die onmisbaar zijn in ieder huishouden. De essentiële oliën die gebruikt zijn in de recepten hebben ieder hun eigen kwaliteiten. Met deze 5 natuurlijke reinigers kun je een grote stap zetten naar een gezondere levensstijl voor jou en jouw gezin.

Allesreiniger

Of je alles allesreiniger ook echt voor ALLES kunt gebruiken zet ik mijn vraagtekens bij maar ik weet wel dat het voor VEEL gebruikt kan worden om te reinigen.

Aanrechtbladen worden met deze allesreiniger op een natuurlijke manier gedesinfecteerd en de onzichtbare bacteriën hebben geen kans. Belangrijk is ook om 1 x per dag het vaatdoekje en de hand- en theedoeken te vervangen.

Als je dit recept maakt zoals ik heb beschreven heb je voor een geruime tijd een allesreiniger in huis. Je kunt qua houdbaarheid vele maanden met de allesreiniger doen.

Allesreiniger recept

Ingrediënten

 • 1 1/2 liter gekookt, afgekoeld water
 • 2 eetlepels vloeibare Castille zeep
 • 20 druppels Tea Tree olie. Tea-tree essentiële olie werkt ontsmettend en schimmeldodend
 • eventueel voeg je 10 druppels essentiële olie naar keuze toe
 • (Als je de geur van Tea Tree niet lekker vindt kun je ook kiezen voor de Beschermende Samenstelling. Dit is een samenstelling van essentiële oliën die desinfecterend werken en het immuunsysteem ondersteunen)

Verder heb je nodig

 • Een leeg en schoon spuitflacon
 • Plus lege plastic flessen om de overige allesreiniger in op te bergen
 • Een grote kom om alles te mengen

Bereiding

 1. Neem een grote kom
 2. Meng het water en de zeep, goed roeren en laten afkoelen
 3. Doe vervolgens de essentiële olie erbij en roer het mengsel
 4. Neem een trechter en giet vanuit de kom het mengsel in je spuitflacon
 5. Vul de een lege fles met de overige allesreiniger en zet het op een veilige plek weg

Glasreiniger

We willen allemaal ook schone ramen toch? Hiervoor zou je ook de allesreiniger die ik hierboven heb genoemd kunnen gebruiken alleen is de kans aanwezig dat het strepen achterlaat door de Castile zeep. Daarom heb ik een recept toegevoegd die gegarandeerd geen strepen achterlaat (mits je natuurlijk de juiste materialen gebruikt).

Glasreiniger recept

Ingrediënten

 • 1 1/2 kop biologische appel azijn
 • ½ kop gedistilleerd water
 • 8 druppels Citroen essentiële olie

Verder heb je nodig

 • 1 glazen sprayflacon

Bereiding

 1. Voeg alle ingrediënten samen in een sprayflacon, even schudden en sprayen maar!

Kookplaatreiniger

Met het blote oog zie je het niet maar naast de gootsteen kan de kookplaat en de oven ook een grote bron van bacteriën zijn.  Met deze 2 simpele recepten dood je de bacteriën, maak je grondig schoon zonder de overheersende geur van chemicaliën. Allereerst de kookplaatreiniger:

Kookplaatreiniger recept

Ingrediënten

 • 1 eetlepel Baking Soda
 • 1/2 eetlepel water
 • 3 druppels Citroen essentiële olie

Bereiding

 1. ​Meng alle ingrediënten tot een papje.
 2. Dep met de zachte kant van een schuursponsje het papje over de kookplaat
 3. Veeg af met een doekje en schoon!
schuursprons

Ovenreiniger

Is bij jou de oven ook een plek die vaak vergeten wordt? Het laatste recept pakt de oven succesvol aan.

Ovenreiniger recept

Ingrediënten

 • ½ kop Castile zeep
 • 1 ½ kop Baking Soda
 • 2-4 druppels Citroen essentiële olie
 • ¼ kop biologische appel azijn
 • Zonodig water om het mengsel ‘verfbaar’ te maken

Gereedschappen

 • Een verfkwast of siliconen invetkwast
 • 2 middelgrote glazen kommen
 • Schuurspons
 • Lepel

Bereiding

 1. Haal de rekjes uit de oven en plaats ze in de wasbak
 2. Giet de zeep en de andere ingrediënten in een glazen kom en meng alle ingrediënten goed
 3. Verf de pasta over alle oppervlakten van de oven
 4. Laat dit 6-8 uur intrekken (of een nachtje) en je zult versteld staan hoe de pasta een beetje gaat schuimen

Snijplank desinfecteren

We gebruiken dagelijks snijplanken voor het snijden van groenten en vlees. De snijplank goed afwassen doen we allemaal wel. Maar zijn alle bacteriën dan ook gedood? En wat is beter, een houten of plastic snijplank?

Studies hebben aangetoond dat houten snijplanken op langere termijn schoner kunnen zijn. Onderzoeken gedaan door de Universiteit van California tonen aan dat op houten snijplanken minder Salmonella bacteriën worden aangetroffen dan op plastic snijplanken. Veel mensen nemen aan dat houten snijplanken onhygiënisch zijn vanwege het poreuze oppervlak maar vergeten dat er in plastic snijplanken sneden ontstaan door het gebruik waar bacteriën zich heerlijk in kunnen nestelen.

Een simpel en super effectieve manier om snijplanken te reinigen en desinfecteren is door na het wassen de plank in te wrijven of te sprayen met Citroen of Tea Tree essentiële olie of de Beschermende Samenstelling.

Essentiële olie is geconcentreerd dus heb je aan 1 a 2 druppeltjes genoeg.

De kwaliteiten van essentiële oliën

Wil je jouw keuken detoxen met behulp van krachtige essentiële oliën? In deze recepten heb ik een aantal essentiële oliën genoemd. Iedere essentiële olie heeft zijn eigen kwaliteiten. Het bijzondere van het gebruik van essentiële olie is dat het niet vast gegoten zit in beton. Je kunt dus variëren met essentiële olie welke geschikt is voor het doel en ook jouw eigen smaak en voorkeur.

De genoemde essentiële oliën in dit artikel zijn Tea Tree, Citroen en Beschermende Samenstelling.

 • Tea Tree​, het grote voordeel van Tea Tree is dat het een sterke antibacteriële en dus ontsmettende werking heeft.
 • Citroen, wordt ook wel de milde detoxer genoemd. Met de antiseptische en antivirale kwaliteiten doodt Citroen alle ongewenste bacteriën terwijl het reinigt en verfrist
 • Beschermende Samenstelling, een mix van Kaneel, Kruidnagel en Wilde Sinaasappel die het immuunsysteem ondersteunen en sterk antiseptisch werkt

Met maar 5 ingrediënten een hele voorraad schoonmaakproducten

Is het niet geweldig? Al deze recepten zijn te maken met maar 5 ingrediënten (water, Castile zeep, essentiële olie, biologische appelazijn en Baking Soda) die goedkoop bij de winkel of online zijn te halen. Jouw keuken detoxen: simpeler, veiliger, gezonder en efficiënter kan haast niet.

Zelf heb ik de Castille zeep online gekocht, biologisch appel azijn bij de natuurwinkel, Baking Soda bij de Jumbo en de essentiële olieën gebruiken wij van doTERRA. De essentiële oliën zijn ook verkrijgbaar in starterskits. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

Dit is niet alleen een betere oplossing voor de gezondheid van jou en jouw gezin maar ook voor het milieu. Daarnaast is het een SUPER GOEDKOOP alternatief! Op het internet staan ontzettend veel DIY (Do It Yourself) recepten, dus ontelbaar veel simpeler, veiliger, gezonder en efficiënter en goedkopere mogelijkheden.

Aan de slag met essentiële olie

Als je essentiële olie wilt gaan ontdekken is het belangrijk om te starten met iets wat goed bij jouw situatie past. Je kunt op 2 manieren essentiële olie bestellen, namelijk via de verkoopprijs (webshop) of met 25% korting (kortingsaccount).

Het meeste voordeel ontvang je door te bestellen via het kortingsaccount.

Wil je essentiële olie bestellen met minimaal 25% korting, meer informatie of wil je samen kijken wat het beste bij jouw situatie past? Laat het ons dan weten, dan nemen we snel contact met je op.

Tot slot

Ik ben benieuwd met welke middelen jij jouw keuken schoonmaakt en of je nu overweegt een natuurlijk, en tevens goedkoper, alternatief te gebruiken.

Misschien gebruik je nog de chemische producten uit de winkel en voel je je bezwaard dat je al die tijd jouzelf en je gezin hebt blootgesteld aan schadelijke middelen. Neem het jezelf niet kwalijk. Je hebt nu alternatieven en een keuze.

Wij helpen jou graag. Dus heb je nog vragen over dit onderwerp óf een ander essentiële olie vraag, stel de vraag gerust in een reactie hieronder.

We geven regelmatig workshops in Emmen en op aanvraag elders. C​heck onze workshops of neem contact met ons op voor meer informatie.

Vind je dit artikel waardevol? Deel het gerust!

 

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>