Wat betekent CPTG essentiële olie?

CPTG

CPTG is de afkorting voor Certified Pure Therapeutic Grade. In het Nederlands betekent dit essentiële olie die gecertificeerd en puur is met therapeutische graad.

Als je een essentiële olie met CPTG keurmerk in huis hebt weet je zeker dat het vrij is van pesticiden, toegevoegde vullers, synthetische ingrediënten of schadelijke toevoegingen die de effectiviteit van de essentiële olie beïnvloeden en verminderen.

Het CPTG proces

Het CPTG proces bestaat uit drie grote fasen.

Eerste Fase 

Deze fase begint direct na de destillatie bij de leverancier. doTERRA test grondig direct bij de bron om zo de kwaliteit van de oliën te kunnen garanderen. Ook test men op de juistheid van de afzonderlijk chemische componenten. 

Tweede Fase

Fase II start in de fabriek voor het starten van de productie om zeker van te zijn dat dat wat getest is bij de leverancier hetzelfde is als wat doTERRA ontvangen heeft.

Derde Fase

Voordat de essentiële olie naar de klant gaat wordt het weer getest. Men gaat heel erg ver om te kunnen garanderen dat de oliën die we krijgen van de juiste chemische componenten zijn voorzien, vrij van zware metalen, pesticiden of gifstoffen.

Soorten tests

In deze processen worden verschillende soorten tests gebruikt. Dit omdat men heel goed is geworden in het maken van synthetische of verdunde olie waar men het verschil niet meer kan zien met het blote oog. Hieronder een aantal van deze belangrijkste tests:

  • Microbial testing (microbiële testen)
  • Organoleptic testing (organoleptische onderzoeken)
  • Gas chromatography (Gaschromatografie)
  • Mass spectrometry (Massaspectrometrie)
  • Fourier Transform Infrared spectroscopy (FTIR)  / (infraroodspectroscopie)
  • Chirality testing  (chiraliteit testen)
  • Isotopic analysis (isotoopanalyse)
  • Heavy metal testing (zware metalen test)

Kwaliteit


Een essentiële olie met CPTG keurmerk waarborgt de beste kwaliteit essentiële olie die op dit moment verkrijgbaar is. Essentiële oliën zijn overal verkrijgbaar met verschillende kwaliteiten en prijskaartjes. Als je een essentiële olie voor jouw gezondheid of de gezondheid van jouw kinderen gebruikt wil je een hoge kwaliteit essentiële olie.

Wetgeving


Er bestaat geen wetgeving over waar een goede kwaliteit essentiële olie aan moet voldoen. Misschien vraag je je af: ”Maar als er geen wetgeving bestaat voor essentiële olie, hoe weet ik dan of ik een goede en hoge kwaliteit olie in handen heb??”. Juist, dat weet je niet.

Wettelijk gezien hoeft er maar een heel klein percentage pure essentiële olie in een flesje te zitten en dan mag de fabrikant het labelen als 100% puur. Dan weet je niet wat er verder aan toegevoegd is. Meestal zijn dit synthetische middelen. Je begrijpt dat dit jouw gezondheid niet veel goeds zal doen en zelfs schade aan kan richten.

Daarom heeft doTERRA het CPTG keurmerk ontwikkeld. Een olie met CPTG keurmerk wordt meerdere malen tijdens het gehele proces getest door zowel doTERRA als onafhankelijke experts.


Julian Paulina

Wellness Advocate | Coach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

 • Jozé van Eeden schreef:

  wat een mooie en herkenbare verhalen.
  Ik kan niet wachten met bestellen en toepassen.
  Ben net 5 weken depressief geweest.
  Gelukkig ben ik de laatste week weer normaal vrolijk en blij.
  Ook sliep ik zeer slecht. Slaapmedicatie hielp niet( meer).
  Ook slik ik 20 mg. olanzapine, dat voorkomt w.s. nu dat ik nu st in een hypomane fase geschoten ben.
  De afgelopen 2 nachten gelukkig weer een halve nacht geslapen.
  Ik werk al met wierookolie in de diffuser, lavendelolie in de slaap-
  kamer in diffuser en woonkamer ook diffuser met verschillende
  geuroliën, zoals ylang ylang en geranium b.v.
  Het klinkt zeer belovend en ik wil me ook gaan richten op genezing
  op andere manieren dan met medicatie van de BigPharma.
  Zoals b.v. essentiële oliën.
  Dank! Geurige feestdagen gewenst!

  groeten van Jozé van Eeden

  • >
   Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE