Lichaamstemperatuur verlagen: 1 Essentiële olie 7 tips

Lichaamstemperatuur verlagen

Je staat er misschien niet zo snel bij stil. En als het zover is zit je met de handen in het haar. Hoeveel fijner zou het zijn als maar 1 essentiële olie jou meer gemak geeft doordat het een hoge lichaamstemperatuur verlaagt, kostenbesparend en zonder bijwerkingen is?

Dit artikel gaat verder dan de lichaamstemperatuur verlagen bij hoge temperaturen, je gaat het allemaal lezen en begrijpen waarom dit noodzaak is. Neem even een moment en lees dit artikel boordevol informatie, tips, ideeën, weetjes en mogelijkheden.

Goed om te weten

Een gezonde lichaamstemperatuur verschilt per persoon en van een volwassene ligt het tussen de 35,5 en 37,5 graden Celsius. Dit is wel afhankelijk van een aantal factoren als leeftijd, lichamelijke conditie en geslacht. De meeste mensen zullen een lichaamstemperatuur hebben rond de 37 graden.

In sommige situaties kan de lichaamstemperatuur stijgen zoals extreem hoge temperaturen buiten, bij intensief sporten, griep/ virus. Goed om te weten is dat het menselijk lichaam tot ontzettend veel in staat is: Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt richting de 38 graden geven de uiteinden van de zenuwen een seintje naar de hersenen aan de hypothalamus, het gedeelte van de hersenen die onder andere de temperatuur regelt. Vervolgens sturen de hersenen zenuwimpulsen naar zo’n 3 miljoen zweetklieren in het lichaam die gestimuleerd worden het zweet af te scheiden. Het zweet verdampt op de huid waardoor de lichaamstemperatuur weer daalt. 

Wanneer lichaamstemperatuur verlagen?

Het verlagen van de lichaamstemperatuur is een serieuze en onderschatte aangelegenheid. Bij een hogere lichaamstemperatuur gaat de hartslag omhoog en wat veel mensen nog niet weten, of onderschatten, is dat een lang aanhoudende hoge lichaamstemperatuur zelfs dodelijk kan zijn. 

Griep/ virus

Ondanks dat de symptomen erg vervelend kunnen zijn is het bij een virus/ griep doorgaans niet nodig om in te grijpen, het is de reactie van het lichaam om tegen het virus te vechten. Bij baby’s, jonge kinderen, ouderen of mensen met een zwakkere gezondheid dient wel extra voorzichtigheid en alertheid geboden te worden. Veel mensen nemen een paracetamol maar ook steeds meer mensen willen óf kunnen dit niet innemen. Na het lezen van dit artikel weet je dat er ook andere mogelijkheden zijn.

Ziek zijn is geen pretje. Wat zou het dan fijn zijn om de situatie iets draaglijker te maken, speciaal als het kinderen aangaat. Bij koorts of verhoging de lichaamstemperatuur iets verlagen zou al heel fijn zijn. Lees verder voor onze gouden tip ;-).  

Belangrijk!: Wanneer koorts of verhoging aanhoudt en er sprake is van andere ziekteverschijnselen is het verstandig, en ons advies, om aan de bel te trekken bij de huisarts. 

(Intensief) Sporten

De laatste tijd hoor ik dat het voor steeds meer mensen steeds moeilijker is om af te koelen na het (intensief) sporten. En wanneer je dan ook niet kunt zweten is het helemaal een kwelling. 

Ben jij, of ken jij, iemand die moeilijk de lichaamswarmte kwijt kan? Blijf dan lezen voor onze verademende, verkoelende, tips.

Warm weer cq. tropische temperaturen

We hebben de hittegolf net achter de rug en wat hadden veel mensen, en ook dieren, het zwaar. Voor het opzetten van een zwembadje was het voor velen al veel te warm en de foto’s van rood verbrande lichamen door de zon aan het strand waren eye-catcher tijdens het nieuws.

Jaaaa, warm hadden we het en de één had er meer last van dan de ander. Recent heb ik een artikel geschreven over tips bij een hittegolf. Mocht je het nog niet gelezen hebben dan kan dat hier. Hittegolf: tips voor directe verkoeling

Als ik één olie kon kiezen die ik bij weer een hittegolf weer ga gebruiken, en niet wil missen!, is het Pepermunt essentiële olie.

Gouden tip: Heb altijd een flesje doTERRA Pepermunt essentiële olie in huis

Pepermunt

Geen redenen om het onder stoelen of banken te schuiven, Pepermunt essentiële olie is zo veelzijdig dat je gewoon een flesje in huis wilt hebben. 

Niet alleen bij de hitte van een hittegolf of sport, het verlaagt ook de lichaamstemperatuur bij een virus als de griep. Hier volgen een aantal tips, ideeën en mogelijkheden:

Tip 1 Drink voldoende water

Lichaamstemperatuur verlagen waterdrinken

Iedereen weet het maar drink jij voldoende water?

Wanneer jouw lichaamstemperatuur (te) hoog is en je wilt deze verlagen is het cruciaal om voldoende water te drinken zodat alle systemen in het lichaam kunnen blijven werken. 

Als extra verkoeling en verfrissing kun je aan het water een druppel CPTG Pepermunt essentiële olie toevoegen. 

Tip 2 Sterker dan de bekende snoepjes 😉

Fisherman's friend

Voor een verfrissende en verkoelende adem zet de wijsvinger op de opening van het flesje, kantel het flesje en breng een druppel aan rechtstreeks op de tong. Zorg wel dat het bij 1 druppel max blijft want doTERRA’s Pepermunt essentiële olie is nog sterker dan Fisherman’s Friend.

Tip 3 Wrijf de voetzoelen in

Wrijf de voetzolen in met 1 druppel Pepermunt essentiële olie. Onder de voetzolen zijn de poriën groot waardoor de essentiële oliën supersnel door het lichaam worden opgenomen en Pepermunt essentiële olie brengt de lichaamstemperatuur naar beneden. 

Maak bij kinderen gebruik van een Pepermunt roller. Hierin is Pepermunt essentiële olie verdund met gefractioneerde kokosolie voor veilig gebruik. Een roller is prima zelf te maken of kant en klaar te bestellen, de roller heet dan Peppermint Touch. Tevens is een roller ook super handig om mee te nemen, zo heb je altijd verkoeling bij de hand.

Tip 4 Oil dressing met Pepermunt

Smeer jij jouw lichaam ‘s ochtends na het douchen ook in met een bodylotion of body olie? Overweeg dan eens aan een neutrale bodylotion of draagolie een paar druppeltjes Pepermunt essentiële olie toe te voegen. Je voelt de verkoeling en het stimuleert de zintuigen direct. Het insmeren van het gehele lichaam met essentiële olie heet 'Oil dressing ;-)'.

Tip 5 Verkoelingsspray a la Airco in een flesje

Ook kun je een verkoelingsspray maken, zo heb je een AIRCO IN EEN FLESJE. Neem een glazen sprayfles, neem ongeveer 100 ml gedestilleerd water en voeg hier ca. 20 druppels Pepermunt verkoelende essentiële olie aan toe. 

Leuk weetje: Een verkoelingsspray werkt ook effectief bij zonnebrand, eventueel aanvullen met Lavendel en/of Frankincense essentiële olie.

Tip 6 Verkoeling in huis

4-6 druppels Pepermunt in een diffuser brengt verkoeling in de ruimte doordat de aromatische deeltjes door de lucht worden verspreid en jij het inademt. Je plukt er de vruchten van terwijl je er niet bij stil staat.

Of je gebruikt één van onze creatieve tips als je nog geen diffuser hebt. De tips kun je lezen in 10 Geweldige manieren om essentiële olie te verstuiven

Tip 7 Alle toepassingsmanieren in één

Naast alle tips die al gegeven zijn kun je 1 druppel in de hand doen, handen tegen elkaar aanwrijven, een kommetje maken van de handen, het aroma voorzichtig diep inhaleren en vervolgens de handen wrijven in de nek. Zo gebruik je doTERRA’s Pepermunt olie op alle mogelijke gebruiksmanieren: Aromatisch door te inhaleren, Intern door het in te nemen en Topisch op de huid. 

Meer over het toepassen van essentiële olie kun je lezen in Hoe pas ik essentiële olie toe?

Lichaamstemperatuur verlagen met Pepermunt aandachtspunten

Wees bedachtzaam met het gebruik van Pepermunt essentiële olie bij het hebben van een hoge bloeddruk en zwangerschap. Herhaaldelijk gebruik kan leiden tot overgevoeligheid. Daarom is het raadzaam om bij regelmatig gebruik of een gevoelige huid te verdunnen met een draagolie.

Let wel: niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor inname en het aanbrengen op de huid, laat je 

goed informeren én doe jouw eigen onderzoek. Wij adviseren, en gebruiken, doTERRA. Benieuwd waarom wij enthousiast zijn over doTERRA? Dat kun je lezen in Waarom doTERRA?

Essentiële olie bestellen met korting, klik hier

Essentiële korting bestellen zonder korting, klik hier

Tot slot

In dit artikel heb je kunnen lezen waarom lichaamstemperatuur verlagen belangrijk is en hoe je dit op veilige en effectieve manieren zelf kunt beïnvloeden.

Ik hoop dat duidelijk is geworden hoe veelzijdig 1 flesje Pepermunt essentiële olie kan zijn en dan hebben we het nog alleen nog maar over het verlagen van de lichaamstemperatuur.

Ik ben heel benieuwd…

Heb jij al een flesje doTERRA’s Pepermunt in huis?
Zo ja, waar zet jij het voor in?
Zo nee, waar zou jij het voor willen gebruiken?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen.

***********************************************************************

Het aanschaffen van een flesje Pepermunt olie kan al met een korting van minimaal 25%. Wij helpen je graag hierbij om zo optimaal voordeel voor jou te behalen. Interesse? Neem contact met ons op of stuur ons een chatbericht op Facebook.

Benieuwd geworden naar wat er nog meer mogelijk is met essentiële olie? Meld je dan aan voor een workshop. Wij ontmoeten je graag!

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS: Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contcten, Twitter volgers en Google+ kringen via de Share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen uit jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecer​tificeerde oliën.

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>