Muggenbeten: 4+ tips die echt werken

Muggenbeten

Zoemende muggen, warmere temperaturen en muggenbeten gaan vaak hand in hand samen. Niemand zit erop te wachten om met zonnig weer rond te lopen met mega muggenbeten. Vanaf nu hoeft het niet meer 😉

Ik ga je 4 tips tegen muggenbeten geven waarmee je zelf jouw favoriete spray kunt maken om de muggen op afstand te houden. Veilig voor kids, effectief én natuurlijk. Als extra BONUS geef ik je ook nog een diffuser mix die geen mug meer bij jou in de buurt laat komen. Hoe gaaf is dat?!

Hoe en waarom ontstaan muggenbeten eigenlijk?

Mug

Toen ik op zoek was naar informatie over het hoe en waarom van het ontstaan van muggenbeten kwam ik terecht op de website van Willem Wever. De informatie staat er zo duidelijk beschreven dat ik het voor jou heb overgenomen:

‘Als een mug een slachtoffer om te prikken heeft gevonden, zet ze haar monddeel (een holle buis) op de huid. In die buis zitten hele scherpe tandjes. Met die tandjes hapt de mug een gaatje in de huid. Daarna laat ze wat speeksel in het wondje lopen.

Muggenspeeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt. Als het bloed wel zou stollen, raakt de mug verstopt en gaat ze dood. Het speeksel zorgt bij ons voor de vervelende muggenbulten. Er zit namelijk histamine in. Een stof die een soort allergische reactie geeft. Door histamine ontstaan er een bult en vervelende jeuk.’

Interessant om te weten is dat mannetjes muggen helemaal niet prikken en vrouwtjes muggen prikken alleen als ze eitjes moeten leggen. Ze hebben de eiwitten uit het bloed van mensen nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes.

Vaak kunnen ze zich maar eens in de paar dagen volzuigen met bloed. Het bloed dat ze in een keer opzuigen is genoeg om honderden eitjes te leggen. De larven die uit deze eitjes komen, groeien op in het water. Dit is dan ook een voorname reden voor muggen om in of rond waterrijke gebieden te leven.

Het voorkomen van muggenbeten

Muggenbeten voorkomen kun je misschien niet altijd maar je kunt ontzettend veel doen om de kans dat je gebeten of geprikt wordt zo klein mogelijk te maken.

Als we gebruik maken van een middeltje tegen de muggen gaat onze voorkeur uit naar natuurlijke middelen. Simpel omdat we al blootgesteld worden aan zoveel toxische middelen, of we willen of niet.

Veel schadelijker dan we verwachten

De middeltjes tegen muggen en ander ongedierte beschikken vaak over een zeer onaangename, sterke geur. Ze kunnen ernstige allergieën en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een chemische stof die in veel van die insectenwerende middelen wordt aangetroffen, is DEET. Het is een bekend ingrediënt dat werd ontwikkeld door het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het afstoten van muggen, teken, vlooien en horzels. Hoewel het middel al tientallen jaren bestaat, zijn er ernstige zorgen over de veiligheid ervan.

Essentiële olie

Essentiële olie werkt geweldig om muggen en andere ongewenste gasten af te weren. En mocht je toch geprikt zijn dan kan essentiële olie ook helpen om de jeuk te stillen. 

Mug-ga-uit-mijn-buurt sprays

Voor alle sprays maak je per recept gebruik van een sprayflacon (120ML) en je mengt alle genoemde ingrediënten samen.

Deze sprays kun je op het lichaam sprayen voordat je naar buiten gaat. Vergeet niet om het regelmatig te herhalen in verband met transpiratie of het in aanraking komen met water.

Recept 1

 • 10 druppels Lavendel essentiële olie
 • 10 druppels Citroengras essentiële olie
 • 6 druppels Pepermunt essentiële olie
 • 2 druppels Tijm essentiële olie
 • aanvullen met gedestilleerd water

Recept 2

 • 20 druppels Cederhout
 • 20 druppels Rozemarijn
 • 10 druppels Pepermunt
 • aanvullen met gedestilleerd water

Recept 3

 • 10 druppels Lavendel
 • 10 druppels Kruizemunt
 • 5 druppels Basilicum
 • 5 druppels Rozemarijn
 • aanvullen met gedestilleerd water

** BONUS BONUS **

Met deze mix in de diffuser waren we erg blij toen we in een hotel in Duitsland zaten en daar de muggen in colonnes aanwezig waren. De mix laten verstuiven in de diffuser en we hebben heerlijk kunnen slapen zonder lek geprikt te worden door de muggen.

Diffuser mix

 • 3 druppels Citroen essentiële olie
 • 3 druppels Lavendel essentiële olie
 • 5 druppels Pepermunt essentiële olie

Ook kun je alle bovenstaande recepten verstuiven in een diffuser als je dat prettiger vind. Er volstaan dan minder druppels essentiële olie, als je rond de 10 druppels in totaal zit zit je meestal aardig goed maar ook dit is per persoon verschillend. Vind je het te sterk of juist niet, pas het aantal druppels aan naar behoefte. 

Nog één laatste BONUS tip die je niet wilt missen

En deze tip gaat over een samengestelde essentiële olie genaamd TerraShield®, de Insectenwerende samenstelling van doTERRA. 

TerraShield

TerraShield is een natuurlijk, super geconcentreerde insectwerend middel samengesteld uit Citroen, Eucalyptus, Citronella, Citroengras en een melange van 12 andere therapeutische etherische oliën van hoge kwaliteit, gemengd in een basis van pure gefractioneerde kokosolie.

Een primaire functie van de etherische oliën in planten is hen te beschermen tegen insecten en andere roofdieren. TerraShield biedt een natuurlijke aanpak om bijtende insecten op afstand te houden.

De geur van TerraShield kan omschreven worden als fris en beschikt over een lichte Citrus geur.

TerraShield is verkrijgbaar in een 15 ml flesje essentiële olie of in een handig sprayflacon waarin de essentiële olie al verdund is met gefractioneerde kokosolie. Zeer veilig in gebruik bij kinderen en super handig om mee te nemen. Het is te gebruiken in een diffuser en op de huid, al dan niet verdund met een draagolie.

Jouw voorkeur

In alle tips die ik je heb gegeven zitten veel verschillende essentiële oliën. Als je een spray of mix wilt uitproberen heb je verschillende opties die ik met je ga doornemen.

Daar waar het gaat om jouw lichaam, jouw gezondheid of die van jouw dierbaren is het belangrijk te kiezen voor goede essentiële olie met minstens een therapeutische graad. 

Wij zijn zeer tevreden over doTERRA. Mocht je willen lezen waarom dan raadt ik je aan om ons artikel Waarom doTERRA? te lezen.

Mocht je al essentiële olie in huis hebben dubbelcheck eerst of je iets kunt vinden over de kwaliteit voor je het gaat gebruiken voor jouw gezondheid of die van jouw gezinsleden.

Kies eerst één mix uit en ga daar mee aan de slag.

Zo bestel je doTERRA essentiële olie

Als je essentiële olie wilt gaan ontdekken is het belangrijk om te starten met iets wat goed bij jouw situatie past. Je kunt essentiële olie bestellen in onze webshop (je betaalt dan de verkoopprijs). 

Wil je essentiële olie bestellen met minimaal 25% korting, meer informatie of wil je samen kijken wat het beste bij jouw situatie past? Laat het ons dan weten, dan nemen we snel contact met je op.

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Sta jij open voor een natuurlijk alternatief tegen muggen?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen.

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS: Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contcten, Twitter volgers en Google+ kringen via de Share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen uit jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecer​tificeerde oliën.

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>