Schimmelnagels effectief behandelen met essentiële olie

schimmelnagels_effectief_behandelen

Schimmelnagels effectief behandelen, is dat wel mogelijk??

Om eerlijk te zijn, dit was niet voor mij weggelegd, tenminste dat DACHT IK. Ik had de hoop al opgegeven. Na alle middeltjes verkrijgbaar in de winkel, van de dokter en zelfs Tea Tree olie had ik mij er bij neergelegd dat ik een schimmelnageltje zou blijven houden. Niets is minder waar en ik ga je verderop uitleggen wat ik heb gedaan.

Het hebben van een, of meerdere, schimmelnagel(s) kan een doorn in het oog zijn. Zowel mannen als vrouwen kunnen er veel hinder van ondervinden. Misschien herken je dit en heb je ook al veel geprobeerd om van je schimmelnagel(s) af te komen. Of misschien ken je iemand die met dit probleem kampt.

Dit artikel zit bomvol nuttige informatie over de verschillende oorzaken, gevolgen (ik was geschokt!) en ik deel graag met jou wat mij een verbluffend resultaat heeft gegeven zodat ook jij jouw voeten niet meer hoeft te verbergen en straks in de zomer kunt schitteren. Ik wens je veel leesplezier!

Mogelijke oorzaken van schimmelnagels

Ongeveer 25% van de bevolking heeft wel eens last van een nagelschimmel. Schimmels dringen de huid en/of de nagel binnen en veroorzaken een infectie.

Een schimmelinfectie op de nagels zorgt ervoor dat de nagels opzwellen en zelfs loslaten van de tenen/vingers. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Door de vele soorten schimmels maakt het het effectief behandelen een uitdaging.

Zoals al werd genoemd zijn er ontzettend veel soorten schimmels en als je er last van hebt is het lastig er achter te komen welke schimmel de infectie veroorzaakt. Ook is het vaak lastig om bij de schimmel te komen.

Dit probleem effectief behandelen met synthetische middelen werken hierdoor niet, of niet voldoende, zoals in de video genoemd wordt. Het af en toe wel gebruiken van een middel zal geen blijvend gewenst resultaat geven, met alle gevolgen van dien.

Daarentegen kan essentiële olie WEL door de nagel en huid dringen. Dit maakt dat essentiële olie wel bij de schimmel kan komen.

Door de schimmeldodende werking van essentiële olie is dit een zeer effectief en gezond en veilig alternatief om schimmelnagels te behandelen. 

In tegenstelling tot de video hierboven heb ik na onderzoek een andere mening over de stelling dat schimmelnagels en kalknagels hetzel​​​​​fde zijn. Een kalknagel ziet er hetzelfde uit als een schimmelnagel maar is wel degelijk anders
Bij een schimmelnagel heb je een aantal schimmels en gist bacteriën die in het lichaam binnendringen. Een kalknagel daarentegen lijkt op een schimmelnagel maar hoeft geen schimmel te bevatten. Dit is in 50% van de gevallen wel zo.
schimmelnagel-of-kalknagel

Schimmelnagel of kalknagel?

​Candida en Dermatofyten

In het algemeen zijn er twee mogelijke oorzaken van het ontstaan van een schimmelnagel, namelijk een Candida infectie of Dermatofyten infectie.

Candida infectie, dit wil je weten!

Een veel voorkomende oorzaak van schimmelnagels is de Candida infectie. Iedereen heeft organismen en bacteriën in het lichaam. Die zorgen er normaal gesproken voor dat het lichaam gezond blijft. Wanneer dit uit balans raakt ontstaat er een Candida infectie.

Een Candida infectie is in eerste instantie niet merkbaar of zichtbaar. Je kunt klachten ervaren als vermoeidheid, hoofdpijn, vaginale jeuk, winderigheid, depressie, concentratieproblemen en voedselallergieën.

dna

Candida infectie heeft grote invloed op het immuunsysteem. In de tijd dat de candida infectie je lichaam en immuunsysteem aantast, en jij hierop geen actie onderneemt, worden cellen aangetast en deze kunnen op het DNA niveau worden veranderd

Hierdoor kan de cel ongeremd beginnen te groeien waardoor een tumor kan ontstaan. Een aanhoudende schimmelinfectie is gevaarlijk.

Aanpak bij Candida infectie

Allereerst wil je weten óf er sprake is van een Candida infectie. Dit kun je doen door je te laten testen door, bijvoorbeeld, een goede elektro-acupuncturist. Er zijn online ook tests te koop, zelf heb ik hiermee geen ervaring. Ik weet niet hoe betrouwbaar deze zijn, hier zul je eerst onderzoek naar moeten doen.

Als je een Candida infectie hebt is het raadzaam hier zo spoedig mogelijk iets aan doen. Dit kan door middel van een Candida dieet.

Het Candida dieet kan intensief ingezet worden tijdens een Candida behandeling, en kan helpen om Candida na behandeling weg te houden.

Ga niet zelf aan het knoeien, laat je goed informeren is mijn advies. Speciaal omdat je tijdens het ‘dieet’ bepaalde suppletie nodig zou kunnen hebben.

Schimmelnagels effectief behandelen in combinatie met een candida infectie zullen van binnenuit aangepakt moeten worden.

Dermatofyten en dermatomycosen infectie

Dermatomycosen zijn, in tegenstelling tot een Candida infectie, infecties van de huid, haren of nagels door dermatofyten (schimmels) of gisten.

Dermatomycosen zijn vaak mild en beperken zich tot de oppervlakkige lagen van de huid.

Indien de mycose zich uitbreidt is er sprake van een diepe mycose. Deze doet zich vooral voor op het behaarde hoofd of de baardstreek. Contact met een huisdier met een dermatomycose kan leiden tot een diepe mycose.

Dermatofyten komen in tegenstelling tot gisten normaal niet voor op een gezonde huid. Het ontstaan van mycosen is meestal te wijten aan een verstoring van het natuurlijk evenwicht van de huid.

Deze infectie is erg besmettelijk en is alleen door direct contact overdraagbaar. Deze schimmels houden van warme en vochtige ruimtes, zoals sauna, douche, schoenen en sokken.

Meer informatie over dermatofyten en dermatomycosen infectie kun je hier vinden.

Schimmelnagels effectief behandelen met essentiële olie

Als je het probleem van binnenuit aanpakt is het daarnaast ook belangrijk om het van buitenaf aan te pakken. Dit kun je doen met behulp van essentiële olie. Hierbij 4 essentiële oliën:

 • Tea Tree (Melaleuca)
 • Oregano
 • Citroengras (Lemongrass)
 • Kruidnagel (Clove)

Tea Tree (Melaleuca), Oregano, Citroengras (Lemongrass) en Kruidnagel (Clove) werken allen schimmelwerend, schimmeldodend en antibacterieel. Afhankelijk van de schimmel zal de één beter werken dan de andere. 

Schimmelnagels behandelen met Tea Tree (Melaleuca) & Oregano

Voeg hieraan 10 druppels Tea Tree (Melaleuca) toe en 5 druppels Oregano (of gebruik een van de overige genoemde essentiële oliën). Gebruik dit mengsel minimaal 2 keer per dag 1 druppel op het aangedane gebied.

Deze combinatie noem ik de magische combinatie omdat het vele soorten schimmels doodt.

melaleuca-oregano

Eventueel kun je er 5 druppels Lavendel aan toevoegen. Zelf heb ik dit op een later moment gedaan, toen de nagel al begon te helen. Lavendel heeft een kalmerend effect wat de groei en het herstel van een nieuwe nagel ten goede komt.

Schimmelnagels behandelen met Kruidnagel (Clove)& Citroengras (Lemongrass)

Kruidnagel & Citroengras

Ik heb na een periode Tea Tree/ Oregano dit afgewisseld met Kruidnagel (Clove) en Citroengras (Lemongrass). Kruidnagel kent sterke antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen.

Citroengras essentiële olie werkt ook erg effectief tegen een Candida infectie. Hierover heeft dr. Josh Axe een uitgebreid artikel geschreven 'What is Lemongrass EssentiaL Oil Good For?'. Ik verwijs je graag naar dit artikel.

Draagolie

​Verdun deze oliën altijd met een draagolie. Oregano en Kruidnagel zijn 'hete oliën’ en dienen altijd verdund te worden om overgevoelige huidreactie te voorkomen.


Citroengras staat er ook om bekend dat dit huidreacties kan uitlokken en omdat het erg lastig is om de essentiële olie alleen op de nagel te druppelen, vanwege het nauwe contact met de huid, adviseren wij altijd te verdunnen met draagolie.


Het op deze manier gebruiken kent nog meer voordelen, het is goedkoop en je doet er lang mee.

Hoe pas ik het toe?

bruin-glazen-pipetflesje

Naast het genoemde advies geldt het volgende: Welke olie je ook kiest, je begint altijd met een basis. Neem een bruinglazen flesje (20ml) met glaspipet, verkrijgbaar online of bij de apotheek, en vul deze met een draagolie.

Bruin glas beschermt de essentiële olie tegen zonlicht. Dit zorgt er voor dat de zowel de essentiële olie als het mengsel lang houdbaar blijft.

Misschien heb jij nog geen van deze essentiële oliën in huis. Als ik je dan een advies mag geven dan adviseer ik je te starten met Tea Tree (Melaleuca) en Oregano. Deze combinatie is super sterk en wordt bij inname ook wel de natuurlijke antibiotica genoemd.

Niet iedere essentiële olie is gelijk

Misschien gebruik je al essentiële olie en misschien ben je nieuw. Net als met alles zijn er ook verschillende soorten en merken essentiële olie. Het verschil tussen alle merken en soorten heeft vooral te maken met de kwaliteit.

Ik heb zelf hiervoor Tea Tree essentiële olie gebruikt van een merk dat verkrijgbaar is in de winkel en jammer genoeg geen gewenst resultaat. Achteraf denk ik dat dit te maken heeft met dat die olie gemengd was met een synthetisch middel. Ik wist dat toen niet.

Wij gebruiken de oliën van doTERRA. Deze oliën hebben een CPTG keurmerk wat inhoudt dat de oliën 100% puur, organisch en vrij van synthetische middelen zijn. Het verschil is duidelijk merkbaar want ik heb mijn schimmelnagel eindelijk vaarwel gezegd.

Wil je meer weten over de essentiële oliën van doTERRA? Dan nodig ik je uit bij een gratis workshop of neem contact met ons op. Wij vertellen je er graag over.

Essentiële olie bestellen met korting, klik hier

Essentiële korting bestellen zonder korting, klik hier

Tot slot

Heb jij een hardnekkige schimmelnagel? Wat doe jij nu om jouw schimmelnagel te behandelen en geeft het resultaat? En heeft dit artikel jou nieuwe inzichten gegeven? We vinden het erg leuk als je een reactie achter laat.

Schimmelnagels effectief behandelen is mogelijk! Het is wel een kwestie van het hebben van een lange adem en volhouden! Ik hoop dat ik jou heb kunnen inspireren want schimmelnagels effectief behandelen is een noodzaak, de gevolgen zijn niet mis.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten in een reactie of stuur ons een mail, we helpen je graag.

Ken je iemand waarvoor dit artikel een bijdrage kan zijn? Deel het dan gerust.


Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

 • Maria schreef:

  Hallo. Ik heb nu ongeveer een maand het mengsel olijfolie met oregano olie gebruikt op mijn teennagels (schimmel/kalknagels). Hoe lang moet ik doorgaan voor ik weet of het echt helpt? En blijft het dan ook weg in principe? Ik heb wel gehoord dat je er nooit meer echt vanaf komt.
  Maria

  • Hallo Maria,
   Een schimmelnagel is zoals je gelezen hebt een gecompliceerd iets. Mijn pedicure vertelde me dat er veel soorten schimmels zijn en je moet net vinden wat bij jou werkt. Persoonlijk heb ik minimaal een half jaar lang, 2x per dag, mijn nageltje behandeld voor ik uberhaupt iets van verandering zag. Je bent nu een maand goed bezig, ik zou zeggen echt nog niet opgeven!
   Dank je wel voor je reactie en heel veel succes!

 • >