Top 10 makkelijk schoonmaken met essentiële olie

makkelijk schoonmaken

Essentiële oliën zijn een van de best ruikende, natuurlijk antibacteriële alternatieven voor de bekende schoonmaakmiddelen. Waarom zou je ze gebruiken tijdens het schoonmaken?

Naast de fijne geur en antibacteriële eigenschappen kennen ze nog vele eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat Pepermunt ongedierte helpt tegengaan? Of sommige oliën zelfs de krachtigste schimmels te lijf gaan? En er is nog meer mogelijk! 

Wij nemen je graag mee naar onze Top 10 essentiële oliën  voor makkelijk schoonmaken (dit wil toch iedereen?). Laat je verrassen!

Veilig (t)huis voor iedereen

Je wilt dat iedereen in huis veilig is en blijft maar staan we ook stil bij de invloed die schoonmaakmiddelen kunnen hebben op onze gezondheid? Als we het aanrecht schoonmaken met een allesreiniger wordt het ook inderdaad schoon, het ruikt vaak 'schoon' en lekker maar er blijft een laag achter die niet gezond voor ons is.

Er zitten voordelen aan het gebruik van deze oliën voor het schoonmaken die veel verder gaan dan de heerlijke geur. Met het gebruik van essentiële olie hoef je niet bang voor te zijn voor synthetische schadelijke stoffen en een ander GROOT voordeel is dat het vele malen goedkoper is doordat je er maar heel weinig van nodig bent, het is echt druppeltjes werk.

1. Citroen essentiële olie

Geliefd om zijn lichte, zuivere geur, is deze essentiële olie ook een krachtpatser in zelfgemaakte schoonmaak recepten. Van nature antibacterieel en antiviraal, Citroen wordt vaak gebruikt om hardnekkige vlekken te ontvetten en de lucht op te frissen. Gebruik het om de koelkast te deodoriseren, de vloer te reinigen of combineer 10 druppels met 1/2 kopje olijfolie voor een natuurlijk hout of leer polish.

Voor nog meer tips over Citroen essentiële olie, klik hier.

2. Tea Tree (Melaleuca)

Is er iets dat Tea Tree olie niet kan? Het bestrijdt ziektekiemen, bacteriën, virussen en schimmels in alles, van zelfgemaakte doekjes tot handzeep tot de dagelijkse douchestraal. Tea tree olie is ook een handig wapen tegen insecten.

Voeg een een aantal druppels Tea Tree toe aan een spuitfles met water, schud goed en spuit buiten en in huis om luizen en ander ongedierte te ontmoedigen.

Voor nog meer tips over Tea Tree (Melaleuca), klik hier.

3. Wilde sinaasappel

Wilde Sinaasappel essentiële olie heeft niet alleen een aangename geur, maar is net als Citroen uitstekend tegen vet. Gebruik 1-2 druppels om vet of lijm van oppervlakken op te lossen of combineer 12 druppels met 1/4 kop castile zeep en water om de kookplaten en toonbanken af te vegen.

Er zijn talloze manieren om deze olie te gebruiken waaronder zelfgemaakte wasverzachters, natuurlijke vloer schoonmaakmiddelen en een opbeurende keuken spray.

4. Pepermunt

Er zijn talloze toepassingen voor pepermuntolie rond het huis. De koele, verkwikkende geur en antibacteriële eigenschappen maken het een geweldige aanvulling op spuitreinigers en natuurlijke deodorant spray.

Voor een luchtverfrisser die ook mieren en spinnen afschrikt, meng je 10-15 druppels etherische olie van pepermunt met 1 kopje water in een spuitfles. Schud goed en spuit langs scheuren en spleten of waar mieren ook worden gezien.

Voor nog meer tips over Pepermunt, klik hier.

5. Rozemarijn

De natuurlijke antibacteriële en antiseptische eigenschappen van Rozemarijn maken het een geweldige aanvulling op zelfgemaakte afwasmiddelen en wasmiddelen. Essentiële oliën zijn perfect voor zelfgemaakte luchtverfrissers en de combinatie van Pepermunt en Rozemarijn is perfect wanneer u geconcentreerd moet blijven.

6. Lavendel

Een van de meest bekende, natuurlijke antibacteriële essentiële oliën is Lavendel. Lavendel matcht goed met een andere gemeenschappelijke natuurlijke reiniger, zoals azijn. Voeg 4-5 druppels Lavendel toe aan je azijn reinigingsmix vanwege de natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Gebruik de kalmerende geur van Lavendel in zelfgemaakte afwaszeep en linnenspray.

Voor meer tips over Lavendel, klik hier.

7. Eucalyptus

Deze natuurlijke kiemdoder is een krachtig tegen huisstofmijt. Gebruik het met bakpoeder om je matras diep te reinigen en in de droger voor knuffelbeesten of zet gewoon een paar druppels in je volgende wascyclus. Met zijn schone geur is Eucalyptus geweldig voor stinkende klusjes in de keuken en badkamer. Eucalyptus essentiële olie is geweldig in kasten om ongedierte tegen te gaan.

8. Beschermende samenstelling (On Guard)

De oliën in deze samenstelling zijn onderzocht op hun sterk vermogen om schadelijke bacteriën, schimmels en virussen te doden. Er zijn naast essentiële olie meerdere producten verkrijgbaar op basis van deze samenstelling, denk aan handzeep, tandpasta (fluoride vrij), allesreiniger, wasmiddel. 

9. Tijm

Tijm is één van de krachtigste ‘essentiële olie wapens’ tegen ziektekiemen. Het is onder andere effectief tegen salmonella, dus je kunt het toevoegen aan zelfgemaakte afwasmiddel en het gebruiken om snijplanken schoon te maken die in contact zijn gekomen met rauw vlees.

10. Reinigende samenstelling (Purify) 

In deze samenstelling zijn meerdere essentiële oliën verwerkt die vaak worden gebruikt in geurtjes te helpen verdrijven en vanwege de krachtige capaciteiten om schadelijke micro-organismen te ontsmetten en te doden.

Recepten en meer

Je hebt nu kunnen lezen dat essentiële olie veel mogelijkheden kent. Misschien is het nieuw voor je, ben je nog niet overtuigd of ben je op zoek naar recepten.  Dan heb ik de volgende artikelen voor je:

Aan de slag met essentiële olie?

Als je essentiële olie wilt gaan ontdekken is het belangrijk om te starten met iets wat goed bij jouw situatie past. Je kunt essentiële olie bestellen in onze webshop (je betaalt dan de verkoopprijs). 

Wil je essentiële olie bestellen met minimaal 25% korting, meer informatie of wil je samen kijken wat het beste bij jouw situatie past? Laat het ons dan weten, dan nemen we snel contact met je op.

Ik ben heel benieuwd...

Had jij gedacht dat schoonmaken met essentiële olie zo effectief en eenvoudig kon zijn? 

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS: Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contcten, Twitter volgers en Google+ kringen via de Share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen uit jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecer​tificeerde oliën.

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>