Top 7 toepassingen van Pepermunt essentiële olie

Top 7 toepassingen van Pepermunt essentiële olie

Pepermunt essentiële olie is onmisbaar in ieder huishouden! We kunnen wel zeggen dat de gezondheidsvoordelen van Pepermunt essentiële olie enorm zijn en het één van de meest breed toepasbare oliën is. En om eerlijk te zijn, ik ben al vanaf het begin fan van Pepermunt essentiële olie maar had géén idee dat je het voor zoveel manieren toepasbaar is, ongelofelijk!

Niet getreurd dus, ook al ben je nieuw of een doorgewinterde olie gebruiker, er is altijd meer te leren over dit prachtige geschenk uit de natuur. In dit artikel laat ik jou kennismaken met de top 7 toepassingen voor Pepermunt essentiële olie zodat jij optimaal gebruik kunt maken van Pepermunt essentiële olie. Als BONUS voeg ik er ook nog recepten bij 😉

Een klein stukje historie

Één van de oudste Europese kruiden die gebruikt worden voor medicinale gebruiken is Pepermunt. In de Griekse mythologie wordt het ook genoemd: de nimf Mentha werd betoverd tot een kruid door Pluto die verliefd was op haar en wilde dat de mensen haar, voor de jaren die nog gingen komen, waardeerden. De gezondheidsvoordelen van pepermunt essentiële olie en de gebruiken zijn gedocumenteerd tot 1000 jaar voor Christus en zijn gevonden in verschillende Egyptische piramides.

De voordelen van Pepermunt essentiële olie

Pepermunt essentiële olie heeft een hele frisse en tevens scherpe geur. Tijdens de workshops laten we de mensen altijd één druppel Pepermunt ervaren. De reacties zijn overweldigend. Het opent gelijk de sinussen en holtes, het maakt je fris en alert, het is één smaakexplosie die ontploft (en niet alleen in de mond) en het mooie van essentiële olie is dat het gaat daar waar het nodig is. Zoveel mogelijkheden en ervaringen in slechts één druppel maar is nog veel meer.

Daarnaast staat Pepermunt bekend als een natuurlijke pijnstiller, schimmelwerend, schimmeldodend, parasiet dodend, antiviraal, antibacterieel en ontstekingsremmend. Slechts is dit een fractie van de vele voordelen.

Vanwege de verfrissende smaak/ geur wordt het ook vaak toegepast in shampoos, lotions, zeep, kauwgoms en zelfs sigaretten. Let wel, dit zijn doorgaans de synthetische varianten van Pepermunt. In onze artikelen spreken we alleen van pure CPTG geteste essentiële olie. Ik neem je mee naar de 7 toepassingen.

Concentratie

Top 7 toepassingen voor Pepermunt essentiële olie concentratie

Als je ver moet rijden, moet studeren of welke andere taak moet vervullen waar jouw concentratie top moet zijn dan kan Pepermunt een aangename hulp zijn en een giftig-vrij alternatief voor gevaarlijke energiedrankjes door de Pepermunt diep te inhaleren. Het verbetert de focus en concentratie, ook bij mensen die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het verstuiven, door middel van een diffuser of simpel in een sprayflesje, van 4-6 druppels Pepermunt tijdens het leren, ook in de klas, verbetert de concentratie of snuif/ inhaleer voorzichtig het aroma rechtstreeks uit het flesje.

Ondersteunen van de luchtwegen

Dit natuurlijke middel werkt als een luchtwegverwijderaar, door de hoge concentratie menthol die aanwezig is. Pepermunt zorgt voor een toename van zuurstof in het lichaam en zal de bloedcirculatie verbeteren, dit heeft ook op de luchtwegen een gunstige uitwerking. Bij het hebben van een verstopte neus of bronchiën kan het snel verlichting bieden, zelfs bij griep en verkoudheid. De olie kan dan geïnhaleerd, ingenomen (in een glas water of capsule) of aangebracht worden op de borst.

Ondersteunende Pepermunt zalf/ créme 

Ingrediënten

 • 10 druppels Pepermunt essentiële olie
 • 8 druppels Wintergroen essentiële olie
 • 10 druppels Eucalyptus essentiële olie
 • 60 gram kokosolie
 • 10 gram bijenwax

Bereiding

 • Verwarm de bijenwax en kokosolie au-bain-marie op lage temperatuur
 • Wanneer alles gesmolten is laat het iets afkoelen en voeg de essentiële oliën toe
 • Giet alles in een glazen, goed afsluitbaar, potje en laat dit geheel afkoelen
 • ​Voor gebruik neem je een hoeveelheid uit het potje en smeer de borst en eventueel de rug ermee in

Spijsvertering

Top 7 toepassingen voor Pepermunt essentiële olie spijsvertering

Pepermunt essentiële olie staat bekend om zijn ontspannende werking op de spieren en is hierdoor ook erg fijn bij het ondersteunen van de spijsvertering. Inclusief het verlichten van het hebben van een opgeblazen gevoel, misselijkheid en prikkelbare darm syndroom.

Ook werd Pepermunt van oudsher gebruikt op zee om zeeziekte tegen te gaan. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor wagenziekte. Alhoewel het inhaleren van Pepermunt essentiële olie niet voor iedereen werkt, denk aan overgevoeligheid, kan het ook in een diffuser gedaan worden. Zo is het minder intens en kun je toch genieten van de voordelen,

Orale gezondheid

Top 7 toepassingen voor Pepermunt essentiële olie orale gezondheid

Heb jij wel eens last van jouw gebit? Dan mag Pepermunt essentiële olie niet in jouw medicijnkastje ontbreken. Heb je geen problemen met het gebit, dan wil je dit graag zo houden, toch?? Ook dan mag Pepermunt bij jou niet ontbreken en ik zal uitleggen waarom.

Pepermuntolie is, door zijn antiseptische eigenschappen, zeer nuttig in de tandheelkundige zorg. Het elimineert ook een slechte adem en helpt, tanden en tandvlees, tegen gevaarlijke bacteriën te vechten. Je snapt nu wel waarom het wordt toegevoegd aan talrijke tandpasta's en het is ook aangetoond dat het nuttig is bij de behandeling van tandpijn. Ook kan de inademing van Pepermunt essentiële olie ontstekingsremmend en pijnstillend werken. Jij blij én de tandarts!

Simpel kun je zelf jouw gezonde tandpasta en mondwater maken met Pepermunt essentiële olie.

Gezond mondwater

Ingrediënten

 • 5 druppels Pepermunt essentiële olie
 • 5 Druppels Tea Tree (Melaleuca) essentiële olie
 • 2 kopjes gedestilleerd water
 • BPA vrije fles

Bereiding

Giet alle ingrediënten in de fles. Schudt goed en het is klaar voor gebruik.

Immuunsysteem

Het immuunsysteem is belangrijk voor de gezondheid in het algemeen. Het is vooral belangrijk om tijdens de overgangstijden van het jaar aandacht te besteden aan ons immuunsysteem, bijvoorbeeld het begin van een nieuw schooljaar of bij een griepepidemie, wanneer de blootstelling aan ziektekiemen toeneemt. Denk hierbij ook aan ouderen en mensen gediagnosticeerd met een auto-immuunziekte.

gezond eten

Ook kunnen stress, gebrek aan slaap, blootstelling aan toxiciteit en slechte voeding grote invloed hebben op ons immuunsysteem. Wanneer het immuunsysteem niet goed werkt kan het bepaalde organen gaan aanvallen, we worden dan ziek. Zaak is om het immuunsysteem zo gezond en sterk mogelijk te houden en Pepermunt essentiële olie is één van de essentiële oliën die dit kan ondersteunen en versterken. Naast het verminderen van stress en toxische lading in het lichaam moeten we zorgen dat we voldoende slaap krijgen en gezond eten.

Verlichten van pijn

Top 7 toepassingen voor Pepermunt essentiële olie pijn

Zoals ik in het begin van dit artikel al noemde is Pepermunt essentiële olie is een zeer effectieve natuurlijke pijnstiller en spierontspanner. Pijn gaat vaak hand in hand samen met ontstekingen in het lichaam. Het je veel last van, bijvoorbeeld, de spieren, maak jouw eigen gezonde spiercréme en geniet van de voordelen door de spieren in te smeren. Ook ideaal tijdens en vooral na het sporten.

Pepermunt essentiële olie is naast het verlichten van spierpijn ook uitermate geschikt bij het verlichten van andere pijnen, denk aan gewrichtspijn, hoofdpijn, buikpijn etc.

Gezonde spiercreme

Ingrediënten

 • 1/4 kop bijenwax
 • ½ kop kokosolie
 • 2 theelepels cayennepeper (poeder)
 • 15 dr Pepermunt essentiële olie
 • 2 theelepels Gember of Kurkuma (let wel: er kan tijdelijke verkleuring van de huid optreden door de krachtige ontstekingsremmende kwaliteiten van Kurkuma)
 • 15 dr Lavendel essentiële olie
 • Glazen afsluitbaar potje

Bereiding

 • Verwarm de kokosolie en bijenwas au bain marie en laat het even laten afkoelen
 •  Voeg hierna de cayenne en gember/Kurkuma toe en roer het geheel goed
 • Laat het iets afkoelen en voeg vervolgens de essentiële olie toe, roer nogmaals het geheel goed door
 •  Tot slot giet je het mengel in een glazen potje en laat je het verder afkoelen.

Insecten verdrijver

spin

Het gebruik van commerciële insectenverdrijvers is geen verstandige optie om de volgende redenen:

 1. Het heeft gevaren voor de gezondheid vanwege de giftige toevoegingen

 2. Niet vriendelijk voor kinderen en huisdieren

 3. Niet vriendelijk voor jouw portemonnee

Goed nieuws! Er zijn alternatieven, waarvan 1 Pepermunt essentiële olie is. Insecten, met name spinnen, houden niet van Pepermunt essentiële olie! Dus heb je last van mieren, spinnen of ander ongedierte dan biedt Pepermunt essentiële olie de oplossing.

Natuurlijke insectenverdrijver

Bereiding

Voeg 10 tot 15 druppels Pepermunt essentiële olie toe in een spuitfles met water.

Spuit rond deurkozijnen, ramen, kleine scheuren, hoeken van de plafonds, badkamers.

Doe dit een keer per week en gedurende de zomer wanneer het weer warm is, twee keer per week. Jouw gezinsleden zullen je dankbaar zijn.

Pepermunt essentiële olie bestellen?

Meer lezen en leren?

Wil je meer lezen over Pepermunt essentiële olie? Klik dan hier voor ons gratis E-Book De Essentiële Olie Gids

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Wist jij dat je een simpele essentiële olie als Pepermunt op zoveel manieren kunt toepassen?
Waar zou jij het voor willen gebruiken?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen…

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ kringen via de share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen in jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn een heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecertificeerde oliën. 


 

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

 • Petra schreef:

  Ja! Pepermunt! Ik gaf het aan mijn vriend, die de geur fijn vond. ’s Avonds smeerden we, gewoon omdat de geur zo fijn was, 1 druppel verdeeld achter zijn oren, in zijn nek en op zijn borst en hij sliep die nacht veel beter! En ik ook, want hij snurkte (veel!) minder 😀 Het kon natuurlijk toeval zijn, dus hebben we het trucje herhaald. En echt, hij slaapt veel beter, rustiger en dieper, snurkt minder. Voorheen snurkte hij regelmatig, woelde hij veel en werd vaak wakker en had regelmatig een vrij lange ademstop. Allemaal héél veel minder, zo goed als verdwenen, met één drup pepermuntolie voor het slapen gaan. Boven verwachting! Wij zijn verbaasd en er superblij mee 😀

  • Dank je wel Petra voor jouw reactie. Geweldig he! Hetb is mooi te lezen dat jouw vriend op deze gezonde manier van zoveel voordelen geniet 🙂

 • Yvonne Casander schreef:

  Als apneu “patient” val ik met autorijden al heel snel “in slaap”. Vorige zomer trok ik de stoute schoenen aan en reed in mijn uppie naar Zuid-Frankrijk. 1200 km. Vertrek: s morgens om half 5. Aankomst: dezelfde dags avonds om 18 uur. Het ging vlekkeloos! Ik ben 3x gestopt om te tanken en tijdens één van die stops heb ik een dutje gedaan van 25 minuten. En dankzij wat? Je raad het al: de ess. oliën van doTERRA. Ik gebruikte pepermunt, lavendel en onguard zodra ik me iets kakkerig voelde worden. Het werkte direct. Dit was zo`n beetje mijn eerste ervaring met de oliën. Je begrijpt, sindsdien ben ik een grote fan!

 • >