Top drie krachtige essentiële oliën voor meer emotionele balans

Top drie krachtige oliën voor meer emotionele balans

Sprinten door het leven

Soms heb ik het gevoel dat alles steeds sneller gaat. We willen meer met vakantie, groter wonen, langer werken, tijd voor de familie en tussendoor ook nog sporten. Herken je dat?

Zelfs de kinderen blijven niet gespaard. Ze moeten meer studeren, sporten en als ze thuis komen dan hebben ze nog geen ontspanning want dan kruipen ze achter de Xbox of Playstation en ook daar gaat het hard aan toe. Snel denken, snel beslissen, snel schieten, dat hoort er allemaal bij. Geen wonder dat zelf de kinderen tegenwoordig last hebben van stress.​

Onze hersenen krijgen zoveel prikkels dat ze het niet meer aankunnen. Een totale overload. Ongemerkt sluipt het erin en opeens sta je aan de kant met dikke emotionele stress.

Hoe weet je dat het zover is?​

Vaak gaan er veel waarschuwingen aan vooraf en toch gebeurt het vaak de je het niet ziet aankomen. We zijn gewoon te druk met allerlei andere dingen. Aan de volgende symptomen kun je merken dat je mogelijk lijdt aan emotionele stress:

 • Apathie, gebrek aan energie
 • moeite met het nemen van beslissingen
 • Vergeetachtig
 • Angstaanvallen
 • Ongecontroleerd eten
 • Abnormaal slapenl of moeite met inslapen​

Als je emotionele stress aanhoudt krijg je steeds heftiger ervaring zoals:

 • Chronische pijn in de rug
 • Spanningshoofdpijn
 • Nek pijn
 • Gastro-intestinale problemen (pijn, diarree)
 • Hartkloppingen

Dit is ook echt het moment dat je serieus hulp moet zoeken. Jouw eerst mogelijke stap is naar de dokter gaan.

Voorkomen is beter dan genezen​

Ik weet als geen ander hoe het is om aan de zijlijn te moeten staan met de consequenties. Toen ik 22 was werd ik zwaar overspannen met extreem hoge bloeddruk en slaapproblemen. 24 jaar later kwam ik weer aan de zijlijn maar deze keer met een beroerte. Allemaal omdat ik alleen maar door wilde gaan en niet naar mijn lichaam wilde luisteren.

Gelukkig was God aan mijn zijde want ik heb er niet veel aan overgehouden. Maar de les heb ik hopelijk wel geleerd deze keer. Ik wil mijn familie namelijk voor geen goud missen dus ik ben meer naar mijn lichaam gaan luisteren. Ik mediteer, eet met mate en zorg dat ik beweging krijg.

De overleden Steven Covey, spreker, trainer en bekend van de The seven habits of highly effective people, zegt: je moet de tijd nemen om je zaag te slijpen anders komt er een tijd dat je niks meer kunt zagen.

Dit artikel gaat over maatregelen die je kunt nemen voordat emotionele stress jou de baas wordt. Ik nodig je uit om tijdens het lezen ook een kleine brainstorm te doen wat jij kunt doen om te veel spanning en stress te voorkomen. Aan het einde hoop ik dat je dat ook met ons gaat delen.

Dokter OZ geeft een korte uitleg wat stress met je lichaam doet met aan het einde een bijzonder tip.

Hier een aantal tips​

Tips

Meditatie​

Steeds meer kom ik publicaties tegen die meditatie prijzen. Ik mediteer zelf ook niet zo trouw als ik zou willen maar ben hard op weg. Meditatie hoeft niet moeilijk te zijn. Je zou kunnen beginnen met in stilte reeeelaaaaxx te zeggen en dit in een veelvoud daarvan te doen.

Een andere manier is vanaf 20 of 50 terugtellen naar 0. Op youtube zijn ook verschillende geleidende meditaties te vinden.​ Roy Martina een goede kennis van mij heeft een mooie meditatie in het Nederlands op youtube.com die je hier kunt vinden.

Dankbaar dagboek​

Dankbaar Dagboek

Dit heeft mij veel rust en zin in het leven gegeven. Elke ochtend 5 dingen schrijven waar je dankbaar voor kunt zijn. Een dankbaar hart kan niet verdrietig of depressief zijn. Het haalt je focus van het negatieve zodat je van al het positieve kunt genieten.

Wandelen en praten​

wandelen

Dagelijks minstens een half uurtje lopen, daar kan geen pil tegenop. Hart en longen worden er sterker van, je geheugen wordt beter en het is heel goed voor je humeur. Zeker als je met iemand samen loopt waar je mee kunt praten en relativeren. Misschien lukt het je niet gelijk om zolang te lopen. Begin gewoon stap voor stap en voor je weet wandel je bijna een marathon.

Essentiële oliën​

Essentiële oliën zijn krachtig en kunnen ons ook goed ondersteunen bij emotionele stress. Belangrijk is om te weten dat je essentiële oliën kunt gebruiken om stress te voorkomen en te verlagen. Het inhaleren van pure essentiële olie werkt magisch en je hebt geen bijwerkingen.

Het olfactorische systeem is alles met betrekking tot het reukzintuig. Dit ligt bovenin de neusholte. Hiermee neemt men alle geuren waar.​

Moleculen geïnhaleerd door de neus of mond gaan naar de hersenen en longen via de luchtwegen. Zo kunnen de ingeademde essentiële oliën het lichaam beïnvloeden door middel van verschillende systemen.

Als het gaat om stress en hormoon disbalans zijn er heel veel oliën die je kunt proberen.In dit artikel behandel ik drie oliën die naar mijn mening heel effectief werken.​

Eerste olie is Clary sage​

De Clary sage is een hout en kruidachtige olie. Deze olie staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Clary sage werkt kalmerend op lichaam, geest, huid en hormonen. Drie druppels in een diffuser is al genoeg. Bij topische toepassing kunt je deze olie beter verdunnen. 1 druppel op een theelepel draagolie is een goede verhouding om mee te starten. Ben je zwanger? Raadpleeg altijd een arts omdat de clary sage hormoon regulerend werkt.

Tweede olie is Bergamot​

De Bergamot is een citrus plant en heeft verzachtende en kalmerende eigenschappen. Naast verzachtend en kalmerend werkt deze olie ook opbeurend. Gebruik 1 druppel in lauwe thee is best lekker. Bij topisch gebruik kan je deze olie beter verdunnen. Verdun 1 druppel olie met een theelepel draagolie.

​Derde olie Petitgrain

Deze waardevolle olie is afkomstig van de mooie bladen en taken van de bittere sinaasappelboom. De doTERRA Petitgrain kan je ook in nemen om je zenuwen te kalmeren en om een goede nachtrust te stimuleren. Deze olie laat zich mengen met verschillende soorten oliën denk aan 1 druppel Petitgrain en een druppel Lavendel op je kussen voor het slapen gaan. Voor een kalmerend en/of relaxed gevoel kan je de Petitgrain ook diffusen met bv Eucalyptus, Geranium of Citroengras.

Het mooie van deze oliën is dat je ze ook goed kunt gebruiken als je aan het mediteren, wandelen of schrijven bent.

Wij van Meer met Olie gebruiken alleen doTERRA oliën want die zijn puur en gecertificeerd. Bovenal hebben we er heel goede ervaringen mee.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben stel ze gerust in het reactie gedeelte of door ons een email te sturen. Wij lezen de mails persoonlijk en geven ook snel weer antwoord.​

Nu jij​

Emotionele stress hebben is geen pretje. De eerste stap begint met het bewust worden van jouw lichaam. Neem tijd om te luisteren naar wat het lichaam jou te vertellen heeft. Neem ook tijd om wat terug te doen voor je lichaam, dat heeft het echt verdiend.​

Aan de slag met essentiële olie

Als je essentiële olie wilt gaan ontdekken is het belangrijk om te starten met iets wat goed bij jouw situatie past. Je kunt op 2 manieren essentiële olie bestellen, namelijk via de verkoopprijs (webshop) of met 25% korting (kortingsaccount).

Het meeste voordeel ontvang je door te bestellen via het kortingsaccount.

Wil je essentiële olie bestellen met minimaal 25% korting, meer informatie of wil je samen kijken wat het beste bij jouw situatie past? Laat het ons dan weten, dan nemen we snel contact met je op.

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Wat doe jij al om tijd en rust voor jezelf te creeëren?
Heeft jouw brainstorm iets opgeleverd en welke manieren heb je bedacht?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen…

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Julian

PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ kringen via de share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen in jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn een heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecertificeerde oliën. 

Julian Paulina

Wellness Advocate | Coach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

 • wil oosterbosch schreef:

  Waar kun je deze draagolien en lemongrass essential oil kopen.
  Ik woon in postadres 3940

  • Hallo Wil,

   Bedankt voor uw vraag. Er zijn verschillende mogelijkheden waarop u aan deze essentiële oliën kunt komen. Graag informeren wij u hier vrijblijvend over. U kunt uw contactgegevens sturen naar [email protected] en dan nemen wij graag contact met u op.

 • >