Veilig gebruik van essentiële olie bij baby’s

Essentiële olie en baby's

Ook al ben je geen moeder, de kans is groot dat je het goed voor hebt met kleintjes. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je door middel van essentiële olie baby's goed kunt ondersteunen.

Wel dien je rekening te houden met een aantal zaken. Maar als je dit eenmaal hebt gelezen staat niets jou meer in de weg.  Ik leg je precies uit welke zaken dit zijn én ik geef je praktische tips waarmee je een baby erg blij maakt. Lees dit artikel dan ook tot het einde om geen waardevolle tips en informatie te missen.

En ken jij iemand die deze tips goed kan gebruiken? Deel het dan gerust!

Waarom essentiële olie bij baby’s?

Essentiële olie kent enorm veel voordelen. Ze werken onder andere antibacterieel, verzachtend, kalmerend en krampstillend. Zo ook bij baby’s.

Een heel belangrijk voordeel van essentiële olie is dat het geen bijwerkingen kent, mits je het verantwoord gebruikt. Voor we verder gaan naar de praktische tips belicht ik graag de allerbelangrijkste ‘voorzorgsmaatregelen’. 

Het allerbelangrijkste

Veiligheid, dat is het allerbelangrijkste onderwerp als het gaat om het gebruik van essentiële olie bij baby’s. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Ik zet het voor je op een rijtje:

Gebruik alleen de beste kwaliteit essentiële olie

We kunnen eindeloos praten over wat nu de beste kwaliteit essentiële oliën zijn. Iedere essentiële olie aanbieder heeft daar zijn eigen kijk op en mening over.

100% puur of 100% natuurlijk hoeft niet 100% puur of natuurlijk te zijn. Sterker nog, er zit maar een heel klein percentage echte essentiële olie in verwerkt. Wat er verder aan toegevoegd is is de vraag.

Uit onderzoeken is veelal gebleken dat het vaak gaat om toegevoegde chemicaliën, pesticiden en andere synthetische middelen. Hoe dan ook, niet iets wat je op en voor jouw baby wilt gebruiken. 

Maar hoe weet je nu wat de beste kwaliteit is?

Om heel eerlijk te zijn weet je dat nooit 100% zeker. Maar ik vertel je graag hoe wij te werk zijn gegaan om te kiezen voor een olie waar wij vertrouwen in hebben.

Omdat de kans groot is dat bedrijven je vertellen wat je wilt horen is het erg belangrijk jouw eigen onderzoek te starten. En dit klinkt heel zwaar en tijdrovend maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Denk aan recensies, ervaringen, bezoek de website, onafhankelijke online onderzoekers etc. En bovendien neem ik aan dat de gezondheid van jouw dierbaren, inclusief jezelf, hoge prioriteit hebben.

Zo hebben wij voor doTERRA gekozen. Dit is een bewuste keuze geweest, ze voegen geen schadelijke stoffen toe aan de oliën, doen constant en grondig onderzoeken en verbeteren producten, zijn een transparant bedrijf en helpen actief mee de wereld mooier te maken.

Bovendien werken ze met het CPTG keurmerk. Dit geeft aan dat de oliën meerdere malen zijn getest en dus van de beste kwaliteit beschikken.

Dit spreekt ons enorm aan en vanwege dit complete plaatje is onze keus op doTERRA gevallen. Wil je meer hierover lezen klik dan gerust even hier

Gebruik altijd een draagolie

De huid van een babytje is erg gevoelig. Houdt hier rekening mee door ALTIJD de essentiële olie te verdunnen met essentiële olie. Doe je dit niet kan dit schade aanrichten.

Wij kiezen vaak voor gefractioneerde kokosolie als draagolie omdat het heel prettig is op de huid en niet vet en plakkerig blijft.

Niet iedere etherische olie is geschikt voor baby’s

Kies altijd voor zogeheten ‘zachte’ oliën die bekend erom staan dat ze zacht en subtiel werken op de gezondheid, uitzonderingen daargelaten. Doe daarnaast ook jouw eigen onderzoek én praat met moeders die ervaring hebben.

Om het jou iets makkelijker te maken heb ik een aantal veelgebruikte essentiële oliën voor jou op een rijtje gezet:

  • Citroen
  • Tea Tree (Melaleuca)
  • Wilde Sinaasappel

Natuurlijk zijn er nog meer essentiële oliën die gebruikt kunnen worden, dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Vermijdt Pepermunt, Cassia, Kaneel, Oregano tot ze iets ouder zijn.

Toepassing

Gebruik essentiële olie bij baby’s alleen verdund op de huid. Gebruik het NOOIT intern, in oortjes of het neusje.

Nog 1 waarschuwing:

Houdt essentiële olie altijd buiten bereik van kinderen. Nu weet ik dat een baby nog niet zoveel risico loopt maar vaak hebben de baby’s ook broertjes of zusjes.

Een paar druppels essentiële olie zullen niet levensbedreigend zijn, maar het is beter om dit te voorkomen. Mocht een kind toch essentiële olie hebben ingenomen raadpleeg direct een arts.

Praktische essentiële olie tips bij baby’s

Met behulp van essentiële olie zijn veel voorkomende babykwaaltjes te ondersteunen en te verlichten.

Luieruitslag

De meeste baby’s krijgen wel te maken met luieruitslag. De vurige rode billetjes drijven menig ouder tot wanhoop. Met alleen Lavendel essentiële olie in combinatie met een draagolie kun je al een heel mooi begin maken de billetjes te verzachten. Meng 1 - 2 druppels Lavendel met 2 eetlepels draagolie.

Mocht je naast Lavendel nog een andere olie willen toevoegen denk dan eens aan Romeinse Kamille.  Meng 1 druppel Romeinse Kamille en 1 druppel Lavendel met 1 theelepel draagolie.

Verder kan het regelmatig verschonen van de luier en het onderlichaam met water ook voor de nodige verlichting zorgen.

Lavendel kan ook prima ingezet worden voor andere uitingen van uitslag op de huid.

Rommelende buikjes

Je herkent het vast wel, een baby die last heeft van zijn of haar buikje is niet de gezelligste baby en logisch! Heb zelf maar eens dat je maar niet naar de wc kunt.

Voor baby’s kan Rozemarijn verdunt met een draagolie verlichting bieden. Heb je geen Rozemarijn in huis kun je ook kiezen voor Gember of Wilde Sinaasappel.

Meng 1 -2 druppels Rozemarijn met 2 eetlepels draagolie en masseer de buik door minimaal 50 seconden met de klok mee over de buik te wrijven. Omdat in de voeten diverse meridianen liggen die in verbinding staan met de organen is het verstandig de voeten ook te masseren.

Verdriet en of moeizaam slapen

Wanneer baby’s verdrietig zijn en/of niet goed kunnen slapen willen we eigenlijk maar 1 ding: Hen kalmeren om tot rust te komen.

Veel gebruikte essentiële oliën zijn in dit geval Lavendel, Ylang Ylang of Romeinse Kamille. 

Je kunt ervoor kiezen om de essentiële olie te verstuiven in de lucht door middel van een diffuser of 1-2 druppels te mengen met 2 eetlepels draagolie en hiermee de baby te masseren. Óf alleen de voetjes of de handjes, kijk wat jouw baby prettig vindt. 

Een andere tip is om zelf een druppeltje Lavendel, of andere gewenste olie, op jouw trui of een knuffel te druppelen. De baby inhaleert de essentiële olie, het zal snel zijn werking doen en de baby zal tot rust komen.

Zoveel meer gemak

Had je ooit gedacht dat je essentiële olie ook voor baby’s kan gebruiken? En zo eenvoudig?

Je ziet al 1 essentiële olie kun je voor meerdere uitdagingen inzetten, zowel bij jouw kleine dreumes als jezelf en je hoeft je geen zorgen te maken over vervelende bijwerkingen.

Heb je nog een vraag die ik niet beantwoord heb? Maak dan gerust gebruik van het, tijdelijk GRATIS, telefonisch consult of kom langs op één van onze workshops. 

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Zou jij overwegen om essentiële olie te gebruiken om jouw baby te ondersteunen?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen.

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS: Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contcten, Twitter volgers en Google+ kringen via de Share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen uit jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecer​tificeerde oliën.

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE