Zelf een simpel en gezond wasmiddel maken met essentiële olie

zelf wasmiddel maken

Wist je dat er in een standaard wasmiddel veel schadelijke stoffen zitten? Deze schadelijke stoffen kunnen een grote impact hebben op de gezondheid en de omgeving. Of je dit wel al wist of het totaal nieuw voor je is, dit blogartikel geeft jou veel waardevolle informatie. Ook leggen we uit welke schadelijke stoffen er in ‘standaard’ wasmiddelen zitten, waarom je deze zou moeten vermijden en we geven jou een alternatief. Dit alternatief is bovenal spotgoedkoop, simpel gezonder voor jou en jouw omgeving.

Nadelen van standaard wasmiddelen

Zelf wasmiddel maken waspoeder

Al in de eerste zin noemde ik dat in standaard wasmiddelen veel schadelijke stoffen zitten. Misschien denk je: ‘Dat moet wel meevallen anders verkopen ze het niet’. Ik neem je mee naar een aantal ingrediënten en problemen die deze ingrediënten kunnen veroorzaken.

Reinigingsmiddelen

Reinigingsmiddelen zijn oppervlakteactieve stoffen, deze zijn opgenomen in wasmiddelen om te helpen bij het beter schoonmaken van vuile was.

Voorbeelden omvatten chemicaliën zoals quaternium-15 (bekend formaldehyde, een bekend carcinogeen), diethanolamine (gekoppeld aan mogelijke leverproblemen), lineaire alkylbenzeensulfonaten of LAS (irriterend voor de huid, de ogen en giftig voor waterleven, benzeen is op zichzelf al kankerverwekkend) en aardoliedestillaten (gekoppeld aan kanker en longschade).

Bleek

Bleek kan apart worden gebruikt of kan aan het wasmiddel zelf zijn toegevoegd. Het staat erom bekend dat het irritatie kan veroorzaken voor de huid, ogen en longen. Wanneer het zich mengt met het afvalwater kunnen de giftige organische verbindingen, die zijn gekoppeld aan het veroorzaken van ademhalingsproblemen, lever- en nierschade veroorzaken. (1)

Geuren

De lekkere geur van een wasmiddelen ontstaat doordat fabrikanten een aantal chemische stoffen combineren bij het produceren van een geur. Hierdoor schept het de indruk dat de kleren schoon zijn, omdat ze schoon en fris ruiken. Fabrikanten zijn niet verplicht de schadelijke stoffen te vermelden. Een aantal van deze chemicaliën kunnen zeer giftig zijn.

Het gezonde alternatief = zelf wasmiddel maken

Je kunt simpel en voordelig zelf wasmiddel maken voor zowel de witte, als gekleurde was. Op het internet zijn veel verschillende recepten te vinden maar de basis is bij velen hetzelfde.

Het grote voordeel van het zelf maken van wasmiddel is dat je maar weinig ingrediënten nodig bent die je ieder ook voor talloze andere doeleinden kunt inzetten, je een grote voorraad kunt maken én het voordelig, gezond en veilig is. Het enige puntje wat jou zou kunnen weerhouden is dat je even de tijd ervoor moet nemen om het te bereiden.

Zelf wasmiddel maken voor de witte was

Ingrediënten:

Zelf wasmiddel maken marseille zeep
 • 40 gram zeep (Marseille, Aleppo)
 • 40 gram soda
 • 5 tot 10 druppels essentiële olie
 • 2 ½ liter kokend water

Bereiding

 • Rasp de zeep en kook het water
 • Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost
 • Voeg de soda toe en laat het wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. Het mengsel is eerst heel dun, maar na een paar uurtjes zie je al dat het dikker wordt. Na een nacht afkoelen is het een dikke massa geworden en kun je het overgieten, of scheppen, in een emmer met een deksel, of gewoon in een oude wasmiddelfles die je nog hebt staan
 • Klop het los met een garde of staafmixer, voeg essentiële olie toe en doe het wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Gebruik per wasbeurt ongeveer 80 ml wasmiddel

Zelf wasmiddel maken voor de gekleurde was

Ingrediënten

 • 40 gram zeep (Marseille, Aleppo)
 • 5 tot 10 druppels essentiële olie
 • 2 ½ liter kokend water

Bereiding

Volg de instructies zoals beschreven staat hierboven voor de witte was en laat de soda achterwege vanwege het blekende effect.

Zo simpel!

Had je gedacht dat het zo simpel kon zijn?

Essentiële olie bestellen met korting, klik hier

Essentiële korting bestellen zonder korting, klik hier

Nog een aantal extra weetjes en tips

 • Gebruik geen soda als je een aluminium trommel hebt omdat soda aluminium kan aantasten.
 • Essentiële oliën die veelal gebruikt worden in wasmiddel zijn Lavendel, Citroen (witte was) en Melaleuca (Tea Tree).
 • Gebruik als natuurlijke wasverzachter een scheut azijn.
 • Soda en azijn ontvetten en maken de wasmachine schoon van vettige zeepresten.
 • Sommige mensen gebruiken in plaats van Marseille of Aleppo zeep Sunlight zeep. Weet dat het hoofdbestanddeel van Sunlight zeep rundervet is, gemaakt uit slachtafval.
 • Heb je geen zin of tijd om een blok Marseille zeep te raspen? Gebruik dan Marseille zeep vlokken.

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Ga jij zelf aan de slag om zelf wasmiddel te maken? Zo ja, welke essentiële olie geniet jouw voorkeur om toe te voegen?
Heb jij al eens zelf wasmiddel gemaakt en heb je nog een goede tip?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen…

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ kringen via de share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen in jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn een heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecertificeerde oliën. 

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

 • Yvonne Casander schreef:

  Ik heb al eens eerder zelf mijn wasmiddel gemaakt. Toen hoorde ik dat de gebruikte en geraspte zeep (welke ik had weet ik niet meer), in de afvoer en wasmachine resten achterlaat, wat weer slecht is en verstopping kan veroorzaken. Daar schoot ik niets mee op, dus ik heb alles weggebracht naar het milieudepot. Wat kun je mij hierover zeggen?

  • Hallo Yvonne, dank je wel voor de reactie. Zeepresten verdwijnen door 1x per maand de wasmachine op kookwas te laten draaien zonder was met 2 kopjes (400 ml) azijn.

   • Petra schreef:

    Ja dat is lekker: 1x per maand een kookwas draaien? wat is daar nou natuurlijk aan? Dat staat toch niet in verhouding? En hoe doe je het dan met handzeep? Er zijn genoeg goede biologische wasmiddelen bijv van Ecover en dan hoef je NIEt 1 x per maand zo’n vervuilende kookwas ZONDER was te draaien!

 • Jacolien schreef:

  Ik vind het leuk om te lezen. Wist niet dat dit kan. Wil het zeker gaan proberen.

 • Jessica schreef:

  Hoi, ik was met zelfgemaakt wasmiddel (ik gebruik aleppozeep in plaats van marseillezeep) en druppel hier etherische oliën bij (voorkeur voor de eetbare biologische).

  Mijn zoon mist het lekkere frisse luchtje van de chemische wasmiddelen.
  Wie weet welke aroma’s er in standaard wasmiddel zitten? Dat zou ik graag nabootsen.

  • Hoi Jessica,
   qua geuren is er veel mogelijk met etherische olie. Welke olie voeg je nu toe? Je zou ook eens, bijvoorbeeld, Eucalyptus of On Guard kunnen gebruiken. Variëren met het aantal druppels wil ook wel eens verrassend uitpakken.

 • >