Zo pak je zonder gevaar schimmels in de badkamer grondig aan

zonder gevaar schimmels in de badkamer aanpakken

Schimmels en natte ruimtes gaan hand in hand samen, jammer genoeg. Naast dat de schimmelplekken geen gezicht is, is het ook nog eens schadelijk voor de gezondheid. Zaak dus om het grondig aan te pakken.

Er zijn diverse effectieve middeltjes verkrijgbaar alleen ze hebben één groot nadeel; ze zijn, net als de schimmels, schadelijk voor de gezondheid.

Kwaad met kwaad bestrijden, dat moet beter kunnen en in dit artikel laat ik je weten wat je nodig bent en geef ik je een super simpel recept om de natuurlijke anti-schimmel reiniger zelf kunt maken.

Schimmels in huis

Schimmels zijn eigenlijk een soort hele kleine paddenstoeltjes. Ze zijn belangrijk voor het afbreken van plantaardig materiaal, maar niet fijn om in huis te hebben. Schimmels verspreiden zich door middel van sporen die in de lucht rondzweven.

Elk huis heeft duizenden van die schimmelsporen, maar om een echte schimmel te worden hebben die sporen een goede ondergrond, de juiste temperatuur en vocht nodig.

Over het algemeen groeien schimmels het beste in vochtige en warme omstandigheden. Ze zien eruit als bruine of zwarte vlekken op de grond, muren of het plafond. Ook kunnen ze een muffe lucht aan je huis geven.

Moet je je zorgen maken over schimmel binnenshuis? Ja en nee. Onze neus en longen zijn zo ontworpen dat ze sporen die we inhaleren kunnen aanpakken. Zo beschikt de binnenzijde van de longen over erg slimme manieren om schimmelsporen uit de longen te verwijderen.

Schimmelsporen zijn dus aanwezig in de lucht, maar ze kunnen alleen problemen veroorzaken als we ze toestaan om te groeien.

Als je echter geconfronteerd wordt met een overvloed aan schimmels in huis, dan kan dat leiden tot structurele beschadigingen van je huis én allergieën bij de bewoners ervan.

De effecten

Niet iedereen is even gevoelig voor schimmels, maar de meest voorkomende symptomen kunnen gelinkt worden aan schimmel allergieën.

Ondanks dat deze symptomen ook door andere dingen veroorzaakt kunnen worden, is het dus moeilijk te achterhalen wat de symptomen veroorzaken. De beste manier om dit uit zoeken is de schimmel te verwijderen en nagaan of je je erna beter voelt.

Blootstelling aan schimmels kan nadelige gezondheidseffecten hebben. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er extra gevoelig voor.

Niet-allergische personen kunnen bij blootstelling aan schimmel ook een verhoogd risico lopen op luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan of verergeren van astma.

Neem het heft in eigen hand

Essentiële oliën zijn super krachtig en sommige oliën hebben schimmelwerende én schimmelwerende eigenschappen. Als je een gezond alternatief zoekt om de schimmels te verwijderen dan heb ik de oplossing. Je moet wel even zelf aan de slag om het te bereiden, het is zo gepiept.

Tea Tree (Melaleuca)

Als er een essentiële olie is die goed in te zetten is tegen schimmels dan is het Tea Tree. Met zijn schimmelwerende eigenschappen zeg je met Tea Tree vaarwel tegen schimmels in huis. Doordat Tea Tree goed in vet oplosbaar is bezit het een krachtige antibacteriële werking. Dit maakt Tea Tree ideaal tegen de bestrijding van bacteriën, schimmels en andere ziektekiemen.

Natuurlijke schimmelreiniger

Ingrediënten

 • 1 kop water
 • 1 kop azijn
 • 10 druppels Tea Tree (Melaleuca) essentiële olie
 • Additioneel 5 druppels Citroen essentiële olie
 • Een sprayfles/ flacon waar minstens 2 kopjes vocht in passen

Bereiding

 • Voeg het water en de azijn te aan de sprayfles
 • Voeg de druppeltjes essentiële olie toe
 • Schudt de fles en je bent klaar om schoon te maken! 

  Simpel en snel!

Mochten de schimmelplekken nu te heftig zijn dan kun je ze ook eerst voorbehandelen met pure Tea Tree (Melaleuca) essentiële olie. 1 - 2 druppeltjes op een doekje en boenen maar.
Houdt je na het reinigen nog een grauwe plek over dan kan Citroen essentiële olie de ondergrond weer witter maken.

Let wel op met plastic, zoals bijvoorbeeld kitnaden. Doordat Citroen essentiële olie de eigenschap heeft om petrochemische stoffen (oa plastic) op te lossen kan dit ook zijn uitwerking hebben op kitnaden en dit wil je voorkomen.

Wat kun je nog meer doen?

Het ene huis is schimmel gevoeliger dan het andere huis maar er zijn nog een nog genoeg dingen die we kunnen doen om schimmel te beperken.

 • Ventileren
 • Vermijd extra vocht (denk bijvoorbeeld aan binnen de was ophangen om te drogen)
 • Droog de doucheruimte na het douchen of baden

Direct aan de slag met essentiële olie?

Essentiële olie bestellen met korting, klik hier

Essentiële korting bestellen zonder korting, klik hier

Tot slot

Ik ben heel benieuwd…

Heb jij ooit gedacht dat je schimmels in huis aan kunt pakken met natuurlijke veilige middelen?
Misschien heb jij nog een (aanvullende) tip om schimmelplekken op een natuurlijke wijze te verwijderen?

Laat het ons alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder
En laat je ook inspireren door het lezen van de bijdragen van anderen.

Zorg goed voor jezelf en wees lief voor een ander.
Jacquelien

PS: Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contcten, Twitter volgers en Google+ kringen via de Share knoppen hiernaast, zodat ook de mensen uit jouw omgeving profiteren.

Gebruik nooit olie waarvan je de herkomst of het bedrijf niet kent. Er zijn heel veel oliën die vervalst zijn of zodanig verdund dat de kracht niet meer merkbaar is. Wij gebruiken alleen CPTG gecer​tificeerde oliën.

Jacquelien Springer

Wellness Advocate | LifeCoach | AromaTouch practitioner | Acces Bars Facilitator | mede-oprichter en bedenker van meermetolie.nl |

>